25 февруари, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

11-ото издание на конкурс „Дърво с корен 2020“ търси историите на любими и впечатляващи дървета

„Търсим дървото с корен – с история, произход, принадлежност, обичаи,
с връзка с живото, с природата, със земята.”

Драги приятели на конкурса „Дърво с корен“,
имаме удоволствието да ви поканим за поредна година за участие в новото издание!

Ако досега предложеното от вас дърво или дървета не са успели да стигнат до финала като победител за България, ще се радваме да споделите отново техните истории, снимки.

А защо не и нова информация и развитие около дървото, ако от вашето участие до днес има някаква (дано добра!) промяна, или да добавите и история за друго любимо дърво?

Запознайте се с информацията по-долу при интерес и споделете с приятели, за да съберем отново вълнуващи и интересни истории и дървета!

Кои са любимите на хората дървета? Какво ги прави по-различни и толкова ценни за нас? За единадесета поредна година екипът на фондация „ЕкоОбщност“ търси отговор на тези въпроси в тазгодишното издание на конкурс „Дърво с корен 2020“. Той търси онези скъпи на сърцето ни дървета, с които ни свързват лични или семейни спомени, които са се превърнали в пазител на дадена природна местност или населено място, които сплотяват общностите и са неделим участник в техните делници и празници. Конкурсът търси нашата жива връзка с природата и ни припомня огромната роля на дърветата – роля, която не се свежда само до благата, с които ни даряват – свеж въздух, чиста вода и място за почивка и зареждане сред природата, но се простира и до значението и непреходното им присъствие в народната ни памет, обичаи, култура, символика.

 

Как да включите вашето любимо дърво в надпреварата?

Разкажете за него! Уловете красотата му в снимки, споделете неговата история, опишете защо е важно за вас и изпратете предложението си на tree@bepf-bg.org до  15 декември 2020 г.

Конкурсът е отворен за участие към всички и приема номинации за дървета от цялата страна. Те ще се състезават за титлата „Дърво с корен“ на 2020 година, а победителят ще получи като награда оглед от специалисти и препоръки за подходящи грижи.

Измежду всички постъпили предложения ще бъдат отличени дървета и в следните допълнителни категории:

  • „Млад природолюбител” – за истории на дървета, които са засадени от или за които се грижат деца на възраст между 6 и 14 години.
  • „Вековните дървета говорят” – за вековни дървета, които са толкова забележителни, почитани и обичани, че заслужават нашето внимание и признание.

Всички изпратени за участие в конкурса номинации за дървета ще бъдат разгледани от жури, което ще определи победителя в категория „Млад природолюбител“ и ще излъчи финалистите за онлайн гласуването в „Дърво с корен” и „Вековните дървета говорят”.

Изборът на победителите онлайн ще се проведе от 25 декември 2020 до 20 януари 2021.

Пълните условия за участие в конкурса са достъпни на интернет страницата на фондация „ЕкоОбщност“ – bepf-bg.org. На Фейсбук страницата Конкурс „Дърво с корен“ текущо ще бъдат публикувани всички получени предложения, както и новини около надпреварата. Можете да се запознаете с интересните истории и да харесате страницата и историите на самите дървета, които станат ваши любимци.


Снимка: Пенко Янков. Вековен дъб край църквата в село Насалевци, общ.Трън

 

Източник: Фондация Екообщност, 23 ноември 2020

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *