102 учители в Благоевградска област не са на работа заради COVID-19

102 учители в Благоевградска област не са на работа заради COVID-19

Близо два пъти е нараснал броят на учителите в Благоевградска област, които не са на работа заради коронавируса.

Към днешна дата те са 102.

80 процента от тях са с положителни проби за Covid-19.

Във видеоконферентна връзка с директорите и Регионалното управление по образование е обсъден вариантът за  комбинирана форма на обучение  в основните и начални училища – присъствено и дистанционно.

Най-големият проблем в момента е заболяемостта сред учителите, призна началникът на РУО Ивайло Златанов:

„Докато предишните седмици говорехме за по-голям дял на контактни, по-малък дял дали положителен тест, сега 80% са учителите от тия 102-ма, които са с положителен тест“.

До края на деня директорите на училищата, където проблемът е по-сериозен, трябва да дадат предложение за промяна във формата на обучение:

„Там, където чувстват, че ситуацията излиза извън контрол, т.е. не може да се проведе на 100% присъствено обучение, да преминават към редуване на отделни класове на отделни етапи, степени на образование в обучение в електронна среда от разстояние“.

Началникът на РУО Ивайло Златанов уточни, че училищните директори имат правомощия до 50 процента от учениците да се обучават в електронна среда, а за цялото учебно заведение е необходима заповед на министъра. А за най- малките:

„Нашата идея е 1-2 клас на всяка цена да останат в училище“.

Заради положителни проби на половината от персонала детската градина в село Баня и още две групи в Разлог са затворени за 14 дни, съобщиха здравните власти.

 

BNR.BG

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *