1000 медсестри напуснали здравната система миналата година

1000 медсестри напуснали здравната система миналата година

Протестът на специалистите по медицински грижи бе организиран от Синдиката на българските медицински специалисти, като бе категорично подкрепен от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи (БАПЗГ). Причината за това обединение на двете организации е идеята, че ако те не работят заедно, исканията им никога няма да бъдат реализирани. Това заяви Петя Недкова, председател на Националния съвет по качество към Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

В рамките на 2020 г. от здравната система са напуснали 1000 медицински сестри, обясни тя. В същата позиция са акушерките, рехабилитаторите, медицински рентгенови лаборанти. От началото на Covid пандемията заради екстремните условия на труд медицинските специалисти получават допълнителни възнаграждения. Проблемът, който възниква е, че те не навсякъде се изплащат.

“Директорите преценяват на кого ще дадат допълнително възнаграждение и на кого няма да дадат. Този път, за разлика от всички останали години назад, има ясна методика за разпределение на тези финанси. Казано е кой може да получи и по каква схема това се случва.”, допълни тя.

По думите й с протеста им е отправен апел към бъдещите народни представители и към обществото, че е дошъл критичния момент, при който липсата на здравни специалисти като медсестри и акушерки ще доведе до заплаха за националната здравна сигурност.

Някои от исканията на специалистите са: заплатите им да са не по-малко от две минимални, или 1300 лв. Със специална наредба да се определи къде и от колко сестри има нужда, защото според тях една сестра в болница обслужва между 20 и 30 пациенти. Петя Недкова е категорична, че това може да се изпълни само чрез политически ангажименти от народните представители.

„Присъединихме се към протеста, за да покажем, че вече няма хора, които да работят. Медицинските заведения нямат достатъчно персонал, което застрашава благосъстоянието на пациентите, защото няма нужния брой специалисти за качествени здравни грижи.“, обясни тя.

Здравният експерт заяви, че все още никъде не е разписано специално за Covid отделенията по колко медицински сестри трябва да обслужват 1 пациент. Липсата на кадри води до необходимостта да бъдат взети студенти по медицина, като са наемани дори от 2-ри курс. Болногледачи също биват вземани като медицински сестри.

„Ние искаме нашият труд да бъде разграничен от този на санитарите, болногледачите и здравните асистенти. Трябва да бъдат очертани ясни за граници за това кой какво може да прави, какви са му правомощията и отговорностите.”

Петя Недкова определи като цинизъм становището на някои болнични ръководители, че здравните специалисти не могат да вземат пълното си допълнително възнаграждение, защото няма пари за консумативи. Тя заяви, че служебният здравен министър и неговият екип правят стъпки в правилната посока, но секторът има нужда от дългосрочна стратегия, а не работа на парче.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *