100 000 фирми и клиенти поискаха и получиха ред за отсрочване

100 000 фирми и клиенти поискаха и получиха ред за отсрочване

Редът за отсрочване на кредити не се е променил.

100 000 фирми и клиенти поискаха и получиха ред за отсрочване. Това заяви пред БНТ председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

“Правилата казват, че ще се всичко ще действа като при първата карантина. Максималният срок се увеличава на 9 месеца”, каза още той. 14% от всички кредити бяха отсрочени. Голяма част от тях ще имат затруднения и ще поискат повторно отсрочване. За тях е възможно отсрочване, но само за 3 месеца, допълни Андронов.

“Никой не е роден лош кредитополучател. Всички, които са обслужвали редовно своите кредити и са добросъвестни, трябва да бъдат подпомогнати, за да продължат напред, разкри председателят на Асоциацията на банките у нас.До 30 юни догодина хората ще могат да кандидатстват за безлихвени кредити, съобщи Петър Андронов. “Има и кредити за хора, останали без работа заради пандемията. Редът за получване е улеснен”, допълни той.

“За големите фирми кредитите стигнаха до 2 млн. лв., това са големи суми от амбициозни програми”, коментира Петър Андронов.

Банков риск няма. Уроците от голямата банкова рецесия категорично са научени, заключи Андронов

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *