100 пациенти в списъка за имунизация на джипи в Кочериново

100 пациенти в списъка за имунизация на джипи в Кочериново

100 от пациентите на общопрактикуващия лекар в Кочериново д-р Виктория Каракостова са пожелали да се ваксинират срещу Ковид-19. „Като изключа децата и преболедувалите, това е едва 7 % от общия брой на пациентите в моята практика, което не е много. Има интерес, но има и страх, което е необяснимо. Може би защото е нещо ново и непознато, но не мога да проумея защо подлагат здравето си на риск, вместо за се имунизират и да са спокойни. Затова полагам усилия да ги убеждавам, че това е най-правилното решение. Повечето, които са се записали за ваксиниране, имат предпочитания.

Искат да бъдат имунизирани с РНК ваксините на „Пфайзер/Байонтек“ и „Модерна”, тъй като дават по-голям процент сигурност, отколкото с векторната ваксина на „АстраЗенека“. Има и доста привърженици на руската ваксина. Някои от записаните за имунизация учители и полицаи се отказаха и ще се имунизират, когато има от предпочитаната от тях ваксина”, поясни д-р Каракостова.

Последно тя е направила 25 ваксини на „Пфайзер/Байонтек“ в Дома за стари хора в Кочериново на домуващи и персонал, пише „Струма“. „Най-възрастната ми пациентка е 97-годишната Василка Шальовска, която се ваксинира, без да й трепне окото. При поставянето на ваксината нито я заболя, нито получи зачервяване”, добави д-р Каракостова.

Сега тя е в очакване на четвъртата фаза, когато ще се ваксинират възрастни хора над 65 години, както и общински служители, членове на ОИК и СИК, ангажирани с изборите. Д-р Каракостова се ваксинира с препарата на “Пфайзер/Байонтек” в първата фаза, в която се имунизираха лекарите, и с епидемиоложката в Кюстендил са решили през есента да си направят и векторна ваксина.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *