100 направления за PCR тестове издаде вчера РЗИ – Благоевград

На около 100 човека вчера са издадени направления за безплатно изследване за Ковид-19 от РЗИ – Благоевград, съобщи директорът д-р Калоян Калоянов. „Никой не е върнат, идват хора от цялата област, които са контактни с лица с доказана коронаинфекция или такива със симптоматика, които са получили зелен талон от специалист или общопрактикуващ лекар”, обясни д-р Калоянов.

Припомняме, че заради ограничен лимит РЗИ – Благоевград спря за един ден направленията, след което поднови издаването им. Благоевградска област продължава да е в „червената зона“ с голям брой заразени. За последното денонощие са установени 92 нови случая, от които най-много са в община Благоевград – 43, следват Сандански с 8 и Разлог – 7. Най-много са хоспитализираните болни с усложнения в болниците в Гоце Делчев и Сандански.

Последните данни за новозаразени в област Благоевград са 109 случая, сочи Националния информационен портал, пише „Струма“. На този етап не се налага разкриване на нови Ковид отделения в благоевградските болници. Леглова база има, но лекари няма.

По повод варианта за подсилване на болниците със студенти, които се обучават за медицински сестри във Факултета за обществено здраве, здравни грижи и спорт в ЮЗУ, който бе предложен като решение за преодоляване на кадровата криза от Областния оперативен щаб при визитата на здравния министър проф. Костадин Ангелов, вече е проведена среща между областния управител Бисер Михайлов и ректора на ЮЗУ проф. Борислав Юруков.

„Колко от студентите ще започнат работа като болногледачи, не мога да кажа, защото това е доброволен акт”, добави шефът на РЗИ д-р Калоянов.

В болницата „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев са изявили желание да започнат работа двама лекари специализанти, заяви управителят д-р Петър Филибев. „Проведох разговор с тях, като едната изрази готовност да започне веднага работа в болницата, а другата – след Нова година. Процесът с кадрите е труден, не очаквам бърз резултат, но нещата ще станат”, увери болничният шеф д-р Филибев.

На този етап не се налага да бъдат разкрити нови 10 легла в Ковид отделенията на гоцеделчевската болница, тъй като засега има свободни. 45 са хоспитализираните пациенти с коронавирус. Възрастен човек, който е бил в интензивното отделение, е загубил битката с болестта и е починал.

Здравният министър отправи призив и към лекарите от доболничната помощ, специалисти и общопрактикуващи да подпомогнат колегите си от болниците, които са безкрайно изтощени, а много от тях и заразени.

Каква е настройката на джипитата попитахме д-р Дафина Тачова (на снимката), която е председател на Районната колегия на Българския лекарски съюз в Благоевград.

„Призивът на здравния министър беше насочен към лекарите специалисти от доболничната помощ, а не към общопрактикуващите лекари. Джипитата също са изморени. Ежедневно преглеждаме десетки пациенти и консултираме болни с коронавирус, макар да не се водим на „първа линия“. При нас също има много заразени колеги, които са на домашно лечение и продължават да консултират пациентите си”, заяви д-р Дафина Тачова.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *