10 фамилии, които управляват света и нашия живот

Може би си чувал онази теория, според която почти всички пари на света се контролират от няколко фамилии. Някои от тях използват богатството си, за да си купуват всичко, което пожелаят, докато други предпочитат да живеят по-спокоен и тих живот. Но има нещо общо между всички тях – техният социален статус и позициите им в обществото, обгърнати в множество мистерии. Според някои хора това са най-влиятелните фамилии, които управляват света.

 

1. Рокфелер

Рокфелер
© Ariana Rockefeller / Instagram

Носят се легенди за парите, с които семейство Рокфелер разполаг. Те са една от най-влиятелните фамилии, които управляват света. Никой не знае реалния размер на тяхното богатство, но според някои източници то се оценява между 1 и 3 трилиона долара. Семейството добива популярност благодарение на Джон Рокфелер – първият милионер в света. В края на XIX век кланът Рокфелер контролира 90% от целия петролен пазар в САЩ. Почти всички съвременни нефтени компании в САЩ водят началото си от Рокфелер.

Двете световни войни правят семейството още по-силно и влиятелно. Те инвестират както в Германия, така и в Съюзническите сили. Днес, освен банки и петрол, Рокфелер се занимават и с благотворителност, инвестират и в криптовалути.

Според конспиративните теории, Рокфелер не само са от тези фамилии, които управляват света, а дори председателстват тайното световно правителство и следват идеята за „Златния милиард„.

2. Морган

Морган
© East News / SIPA PRESS

Множество политически теории твърдят, че семейство Морган определя политическия курс на САЩ и контролира всички банки в света.

Първият човек от клана Морган е Джон Пиърпонт Морган. Той първоначално работи в банката на баща си в Лондон, а по-късно се мести в Ню Йорк, където дава началото на първата финансова империя в САЩ. По време на Гражданската войска, той продава оръжие и едва не е осъден за това по-късно. През 1907 г. Джон Пиърпонт Морган успява да спре разпадането на банковата система.

Дори и днес семейство Морган е един от най-влиятелните играчи в банковата сфера. Техните банки имат клонове не само в САЩ, но и в Европа. Някои членове на семейството имат контрол върху General Motors и General Electric

3. Саудитското кралско семейство

Саудитското кралско семейство

© Saud Bin Salman Bin Abdulaziz / Instagram

Саудитското кралско семейство е династия, която управлява Саудитска Арабия от 1932 г. насам. Глава на фамилията е крал Салман ибн Абдулазиз ал Сауд, а броят на нейните членове е около 25000.

Главата на Саудитската кралска фамилия притежава абсолютната власт в държавата, а членовете на семейството заемат важни политически и военни постове. Те могат да имат всяка работа, която пожелаят в държавата. Освен това саудитската династия контролира около 20% от световните резерви на нефт.

4. Ротшилд

Ротшилд
© East News / SIPA PRESS

Ротшилд са били едно от най-богатите семейства в света по времето на Наполеон. Династията води началото си от Майер Ротшилд. В Германия той изгражда гигантски банков бизнес и създава своя собствена финансова империя. Когато умира, Майер Ротшилд оставя на наследниците си напътствия за това как да контролират империята и те следват тези правила вече повече от 200 години.

Около семейство Ротшилд витаят множество слухове. Някои от тях казват, че фамилията контролира всички финансови институции в света. Други смятат, че Ротшилд спонсорират и насърчават повечето от войните, които се водят.

Богатството на Ротшилд се оценява на около 2 трилиона долара. Те правят инвестиции, контролират търговията и банковото дело, притежават нефтени и газови компании, а също така и някои лозя за вино.

5. Барух

Барух
© Wikimedia Commons

Семейство Барух разполага с по-малко пари от Ротшилд и Рокфелер, но определено имат по-голямо влияние. Бърнард Барух, човекът, дал началото на този клан, е бил съветник на 5 американски президенти и близък приятел на сър Уинстън Чърчил. Той е човекът, въвел термина „студена война“ и ръководил работата по изобретяването на атомната бомба. Някой хора смятат, че Бърнард Барух е основателят на световното правителство.

Информацията за наследниците на империята Барух е твърде оскъдна. Знае се, че Бърнард Барух има две дъщери и един син. Синът му, Бърнард Барух младши, умира през 90-те години на миналия век. Няма информация за внуците и някои хора вярват, че те умишлено са скрити от обществото и че все още контролират правителството на САЩ.

6. Уолтън

Уолтън
© Wikimedia Commons

През 1962 г. Сам Уолтън открива веригата магазини Walmart. Така той се превръща в един от най-богатите хора в света. С течение на времето Walmart се превръща в най-голямата верига магазини в САЩ.

След смъртта на Сам Уолтън, компанията се управлява от неговата съпруга и четирите им деца. Освен супермаркетите, семейство Уолтън контролира Arvest Bank и притежава голяма колекция от произведения на изкуството. Те имат и свой благотворителен фонд.

7. Династия Уиндзор

Династия Уиндзор
© Avalon.red / REPORTER

Династията Уиндзор е кралското семейство на Великобритания. Настоящият глава на фамилията е кралица Елизабет II. Тя е глава на църквата и главнокомандващ на военните сили на страната.

Освен на Великобритания, кралица Елизабет II е управляващият монарх на 15 независими държави. Всеки политик би завидял на рейтинга на кралицата и в това няма нищо учудващо. Всички членове на кралското семейство живеят скромно, служат в армията и се занимават с благотворителност.

8. Мърдок

Мърдок

© East News / SIPA PRESS

Семейство Мърдок започва да изгражда своята империя в Австралия. Кийт Мърдок бил политически журналист в един от вестниците в Мелбърн. Той се издига до позицията на редактор и увеличава продажбите на вестника, а по-късно става и изпълнителен директор.

Неговият син Рупърт Мърдок също е жърналист. След като установяват контрол върху всички водещи медии в Австралия, семейство Мърдок създават News Corporation. Днес те притежават 20th Century Fox, Fox News, Myspace и Dow Jones. News Corporation са съдени за подслушване на телефона на кралското семейство на Великобритания и редица знаменитости, също така за подкуп на полицията и специалните частни.

Рупърт Мърдок е много популярна личност в поп културата. Той става прототип на злодеите във филма „Винаги ще има утре“ и сериала „Наследници“, освен това името му се споменава в сериалите „Теория на големия взрив“ и „Семейство Симпсън“.

9. Опенхаймер

Опенхаймер
© East News / SIPA PRESS

Семейство Опенхаймер притежава повечето от златните резерви в света. Първият човек от клана, Ърнест Опенхаймер, е роден във Фридберг, Германия. Той започва да работи на 17-годишна възраст в Dunkelsbuhler & Company в Лондон. Представянето му впечатлява неговия работодател и той го изпраща в Кимбърли, Южна Африка, където става кмет на града, а след това и ръководител на една от диамантените компании. Скоро той монополизира световния пазар на диаманти.

Днес диамантената империя се управлява от внука на Ърнест Ники Опенхаймер. Семейството добива и продава не само диаманти, но и злато, желязо, платина и индустриални минерали.

10. Прицкер

Прицкер
© East News / SIPA PRESS

Прицер са семейство еврейски имигранти от Киев, които се местят в Чикаго през 1881 г. Те притежават туристическата корпорацията Hayat, която е собственик на 777 хотела в 54 страни по света.

Семейство Прицер връчват награда за архитектура на тяхното име и продължават да живеят в Чикаго, където откриват и свое училище архитектурно училище. Това е семейството, което определя начина, по който изглежда Чикаго.

 

papataci.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *