10-тонни скали висят страховито над път към села край Симитли

10-тонни скали висят страховито над път към села край Симитли

Опасен е пътят от Полена към селата Сушица, Брестово и Сухострел. В дефилето “Епрец” над тесния път висят огромни скали, някои от тях с тежест над 10 тона, предаде БГНЕС.

Пътят е тесен, на места заледен, заради подпочвените води има скали с ледени висулки. Пропастта под четвъртокласния път към река Сушичка е отвес с дълбочина от 30 до 100 метра.

Пътят е асфалтиран през 70-те години на миналия век, но все още издържа, макар десетките дупки по него. Разминаването на места е невъзможно, извършва се с изчакване на отбивки по ръба на пропастта към реката.

Макар и четвъртокласен, по пътя преминават жители на гореспоменатите села, за които той е единствена връзка с общинския център Симитли. До самата граница със Северна Македония има ловно стопанство, а в района се извършва интензивен дърводобив, така че преминават и товарни автомобили.

Пътят е трасиран десетина години преди асфалтирането му, за да мине през скалите, те са взривявани. От тогава над него висят страховити скали, разделени на три пасажа. Най-опасен е средният участък с огромна скала, която е като таван над пътя. Вдясно от нея има над 30 метра висока камара от скали, на която върхът се е пропукал.

В третия участък скалите са черни, в горната част също висят над пътя, пропукани са. Над тях скалната стена над пътя е стабилна, но има вода, която в студа е образувала ледени висулки.

За близо 60 години от прокарването на пътя, са падали малки скали с маса до 1 кубичен метър, но ерозията си казва дума. Скатът под и над пътя е почти отвесен, а сега скалите висят като „Демоклев меч“ над главите на преминаващите автомобили.

Стабилни са за сега, но лошото е че предизборно в страната започнаха скалите да падат. А на този път няма и никакви канавки, на две-три места има мантинели, които отдавна са пропаднали и ръждясали.

Над село Полена има нарисувана икона на Исус Христос, която благославя пътуващите по този страшен път. Остава ни само да се осланяме на него.

 

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *