10-те най-високи планински върхове в България

1. Мусала, 2925 м – Рила

Със своите 2925 м първенеца на величествената Рила, гордо извисява връх сякаш за да осъществи връзката на Земята с Бога, за да сподели с Него най-съкровените мечти и желания на човека, който го е покорил. Мусала е най-високият връх както в България, така и на целия Балкански полуостров. Името му от турски език означава „близо до Бог“ или „място за молитви“.

 

2. Вихрен, 2914 м.

Вихрен отстъпва на най-високия връх само със скромните 11 м, но това изобщо не го прави по-малко привлекателен за планинарите. Върхът преди се е казвал Елтепе, което означава „връх на бурите“, което се дължи на това, че там ветровете рязко се променят, почти за части от секундата. Тук можете да видите прочутия еделвайс, но не се изкушавайте да откъснете това рядко цвете – нека опазим този ендемит в естествената му среда.

 

 

3. Кутело, 2908 м – Пирин

Този връх е изключително познат на опитните планинари и по-малко познат на масата хора. Намира се в Пирин и смеем да твърдим, че е един от любимите ни български върхове. Този връх е мраморен, но стръмните му склонове не са скалисти, което го прави не толкова труден.

*Мраморите в Пирин, които заемат около 10% от повърността му, са най-старите скали в планината. Те са от групата на метаморфните, тоест вторично преобразувани, поради което са и най-твърди. Това обяснява защо мраморните върхове и била в Пирин се рушат най-бавно и следователно защо днес това са най-високите пирински части. / Източник: Wikipedia

4. Малка Мусала, 2902 м. – Рил

Свързва се с Мусала посредством скалният гребен Трионите. Билото продължава на север – североизток към върховете Иречек и Дено, които са част от тази малка класация 🙂

 

5. Бански Суходол, 2884 м. – Пирин

Бански суходол се свързва с Кутело, посредством седловината Кончето, по която само най-смелите и сигурни във възможностите си планинари решават да преминат. Този карстов ръб е с ширина не повече от 70 см.

 

6. Иречек, 2852 м. – Рила

Лавинообразния връх е кръстен на именития български политик – Константин Иречек

 

7. Полежан, 2851 м – Пирин

Върхът е познат още и като Мангър тепе (мангър значи монета от турски). Той е най-високият гранитен връх

 

8. Каменица | Малък Полежан, 2822 м, – Пирин 

На осмото място се класират и двата пирински върхове с височина от 2822 м.

връх Малък Полежан, снимка Деян Василев

 

9. Баюви дупки, 2820 м – Пирин

Върхът е изграден изцяло от мрамори и е недостъпен от източната страна

Снимка: Деян Василев

 

10. Дено, 2790 м – Рила

fihstay.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *