10 пъти по-слаб е добивът от мед в Кюстендилско

„Реколтата от мед тази година в кюстендилско е катастрофално ниска, дори има колеги без никакви добиви. Основната причина са природните аномалии и валежите от дъжд по време на цъфтежа на акацията“ – коментира за Радио Благоевград Тихомир Стоицов, председател на Регионалния пчеларски съюз в Кюстендил.

По думите му, проблемът с пестицидите, който е основно застъпен в Северозападна България, не е причина за по-слабия добив на мед в кюстендилско.

„Нещастието за едни е щастие за други. Кюстендилският район е овощарски, предимно се отглеждат череши, самата изкупна цена на черешите беше ниска и стопаните гледат да съкратят пръсканията, което пък благоприятства отглеждането на пчелните семейства. Няма отравяния и измиране на пчелите“ – уточни още пчеларят.

Според него, подпомагането, заради ниските добиви, е наистина недостатъчно.

„Засега, няма увеличение цената на меда и пчелните продукти в кюстендилско. Цената се определя от пазара, на в момента няма движение нито в едната, нито в другата посока. За съжаление, пазарът е много свит, продукцията, която миналата година се реализираше за седмица, сега се реализира за месец, търсенето е много слабо“ – съобщи още Тихомир Стоицов.

Медът от кориандър се оказва един от най-търсените в кюстендилско. Той се добива от пчелни семейства, които се намират в близост до ниви, в които се отглежда кориандър.

„Самото растение е с изключително тежка миризма, но пък медът от кориандър е с много приятен, с нежен аромат дори, когато кристализира, е с много приятна консистенция, много приятен мед, а и много полезен“ – сподели още пчеларят.

Подвижното пчеларство е вариант да се добиват така, наречените „бутикови“ видове мед. Сред тях са медът от кориандър, мента и лавандула. Тези видове мед са редки на пазара, затова са много търсени и по-скъпи.

Според Тихомир Стоицов, медът и пчелните продукти трябва да се консумират целогодишно, а не само, когато се разболеем. За повишаване на имунитета са много полезни както медът, така и пчелните продукти, като пчелен прашец, пчелно млечице, прополиса и клеевата тинктура.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *