Японска кола полетя с човек на борда

Младата японска компания SkyDrive проведе първите публични тестове на пилотирания автомобил SD-03. Полетът се осъществи на полигона на Toyota. Едноместният прототип летя 4 минути, като след това увеличи постижението си на 10. Компанията твърди, че това е най-компактният електрически апарат за вертикално излитане и кацане в света.

На земята прототипът заема място за паркиране колкото за две коли. Висок е два метра, широк четири и със същата дължина. Задвижването се осъществява от осем електромотора и летящият автомобил може да се приземи успешно на земята, дори ако един от тях се повреди. Максималната скорост на SD-03 сега е само няколко мили в час.

SkyDrive планира допълнително да подобри технологията си и до края на 2020 г. да получи разрешение за полети извън тестовата площадка. Според шеф на компанията Томохиро Фукудзава SkyDrive се стреми да направи летящите автомобили удобно и достъпно транспортно средство. Той отбелязва, че в света има над 100 проекта за създаване на подобни коли, но само малцина са успели да вдигнат устройството във въздуха с човек на борда.

Фукудзава е уверен, че ако продължителността на полета може да бъде увеличена до 30 минути, а максималната скорост до 60 км/ч, тогава ще започне търсенето на такава техника. Ако могат да летят в автоматичен режим, тогава на хората няма да им се налага да стоят в задръствания, да използват хеликоптери и да наемат пилоти, посочва Фукудзава. SkyDrive смята да направи пълноценен двуместен сериен летящ автомобил до 2023 година.

 

automedia.investor.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *