ЮЗУ ”Н. Рилски” заяви прием от 3086 студенти за предстоящата академична година

ЮЗУ ”Н. Рилски” заяви прием от 3086 студенти за предстоящата академична година

Прием от 3086 студенти за академичната 2021/2022 г. поискаха от ЮЗУ „Н. Рилски” – Благоевград. Заявката, която е точно с 1238 бройки повече от реализирания прием за настоящата учебна година, бе утвърдена вчера на Академичен съвет. За пръв път от дълго време заседанието на колективния орган за управление на университета се проведе присъствено, в аулата и при стриктно спазване на противоепидемичните мерки. Съветът започна с едноминутно мълчание в памет на главния счетоводител на ЮЗУ Трендафил Модурски, след което започна обсъждането на важни въпроси, като план-приема, докторантското училище, квалификационни характеристики, учебни планове…

Като първа точка бе разгледан проект за консолидиран бюджет на висшето училище за 2021 г. От разясненията стана ясно, че изминалата 2020 г. е била трудна във финансово отношение за университета. Причините са свързани с увеличение на разходите, намаляване на държавната субсидия, наложилото се максимално разходване на преходния остатък от м.г.

По отношение на план-приема зам. ректорът по учебната дейност доц. д-р Ицка Дерижан анализира, че според постъпилите искания от 9-те факултета, без корекции от страна на ръководството, заявката е за 3086 студенти при 1848 постъпили за тази година.

„Това не е окончателната цифра. Тя ще бъде обект на разговори, уточнения”, коментира доц. Дерижан, а ректорът проф. д-р Борислав Юруков уточни, че е практика да се искат повече бройки или да се върви към завишаване, за да може Министерството на образованието и науката да отпусне и утвърди желаните места.

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *