Южна Корея оказва натиск на Иран да освободи задържан вчера танкер

Южна Корея оказва натиск на Иран да освободи задържан вчера танкер

В понеделник Революционната гвардия на Иран съобщи, че са задържали южнокорейския танкер Hankuk Chemi и 20-членния му екипаж заради „замърсяване на Персийския залив с химикали“. Танкерът е задържан на пристанището в иранския град Бандар Абас.

Разрушителят Choi Young пристигна в стратегически важния регион във вторник, докато южнокорейски представители търсят дипломатическо решение. На бойния кораб има специално звено за борба с пиратството.

Южнокорейските власти увериха, че не планират провеждане на военна операция за освобождаване на екипажа от петима южнокорейци, 11 граждани на Мианмар, двама граждани на Индонезия и двама на Виетнам, информира „Йонхап“.

„Разрушителят провежда мисии за гарантиране безопасността на нашите граждани“, коментира говорител на външното министерство на Република Корея.

Източник заяви пред „Йонхап“, че въпросът трябва да бъде разрешен с дипломация и подчерта, че специалното звено се е съсредоточило върху закрилата на южнокорейците, които използват водите в региона след задържането на кораба.

Собственикът на танкера Hankuk Chemi коментира, че войници от Революционната гвардия на Иран са щурмували кораба и са го принудили да промени курса към Иран. Това е в противоречие с твърденията на иранските власти, че корабът е бил спрян заради замърсяване на водите в Персийския залив и Ормузкия проток.

По непотвърдена информация Иран иска да се размразят 7 милиарда долара средства.

Според Революционната гвардия танкерът пренася 7200 тона етанол.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *