Южна Корея: Край с яденето на кучета

Южна Корея: Край с яденето на кучета

Южна Корея прие нов закон, който има за цел да прекрати клането и продажбата на кучета за месо до 2027 г. Това ще сложи край на вековната традиция да се яде месо от кучета, пишат от BBC, предаде БТА.

Законът има за цел да сложи край на вековната практика да се яде кучешко месо.

Кучешкото месо е изпаднало в немилост сред закусвалните през последните няколко десетилетия. Избягват го най-вече младите.

Съгласно закона отглеждането или клането на кучета за консумация ще бъде забранено, както и разпространението или продажбата на кучешко месо. Онези, които са признати за виновни за това, могат да бъдат изпратени в затвора.

Тези, които колят кучета, могат да получат до три години затвор. Тези, които отглеждат кучета за месо или продават кучешко месо, могат да излежат максимум две години. Самата консумация на кучешко месо обаче няма да е незаконна.

Новото законодателство ще влезе в сила след три години, като дава време на фермерите и собствениците на ресторанти да намерят алтернативни източници на работа и доходи. Те ще трябва да представят план за постепенно прекратяване на бизнеса си на местните власти.

Правителството обеща да подкрепи напълно производителите на кучешко месо, месарите и собствениците на ресторанти, чийто бизнес ще бъде принуден да затвори, въпреки че подробностите за това каква компенсация ще бъде предложена все още не са обработени.

Според правителствената статистика Южна Корея е имала около 1600 ресторанта за кучешко месо и 1150 кучешки ферми през 2023 г.

Яхнията от кучешко месо, наречена „бошинтанг“, се смята за деликатес сред някои по-възрастни южнокорейци. Но месото вече не е популярно сред младите хора.

Сегашният президент Юн Сук Йол и съпругата му притежават шест кучета и призоваха за забрана на кучешкото месо.

Според проучване на Gallup миналата година само 8% от хората казват, че са опитвали кучешко месо през последните 12 месеца, което е спад от 27% през 2015 г. По-малко от една пета от анкетираните казват, че подкрепят консумацията на месо.

Предишни правителства, датиращи от 80-те години на миналия век, обещаха да забранят кучешкото месо, но не успяха да постигнат напредък. Настоящият президент Юн Сук Йол и първата дама Ким Кеон Хи са известни любители на животните. Двойката притежава шест кучета и г-жа Ким призова да се прекрати практиката да се ядат кучета.

Групи за правата на животните, които отдавна настояват за забраната, похвалиха резултата от гласуването във вторник.

Юн А Чае, изпълнителен директор на Humane Society в Корея, каза, че е изненадана да види забраната приживе.

„Докато сърцето ми се къса за всички милиони кучета, за които тази промяна дойде твърде късно, аз съм изключително щастлива, че Южна Корея вече може да затвори тази нещастна глава в нашата история и да прегърне бъдеще, подходящо за кучета“, каза тя.

Производителите на кучешко месо водеха кампания срещу забраната. Те твърдят, че като се има предвид намаляващата популярност сред младите хора, практиката трябва да се остави да изчезне естествено с времето. Много фермери и ресторантьори са в напреднала възраст и казаха, че ще им бъде трудно да сменят поминъка си толкова късно в живота.

Един от производителите на кучета, Джу Йонг Бонг, каза пред BBC, че индустрията е в отчаяние.

„След 10 години индустрията щеше да изчезне. Ние сме в 60-те и 70-те години и сега нямаме друг избор, освен да загубим прехраната си“, каза той и добави, че това е „нарушаване на свободата на хората да ядат каквото им харесва“.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *