Ще се превърне ли „зеленият паспорт“ в пропуск у нас?

Ще се превърне ли „зеленият паспорт“ в пропуск у нас?

Експертният съвет по епидемиология към МЗ ще се събере на извънредно засезание, за да обсъди предложените от главния държавен здравен инспектор допълнителни противоепидемични мерки. Заседанието е насрочено за понеделник, 18 октомври, предаде БГНЕС.

Д-р Ангел Кунчев предлага достъпът до редица обществени бекти да се осъществява чрез представяне на сертификат за ваксиниране, за преболедуване, или за изследване с бърз антигенен тест или с PCR. Предлага се това изискване да се отнася до допускането в образователни, обучителни, обществени, социални, културни, развлекателни, спортни обекти и дейности.

Алтернативно, Кунчев предлага да се определят допълнителни ограничения в капацитета и прекратяване на определени дейности.

Децата от 5-и клас нагоре задължително да носят предпазни маски както и учителите, и непедагогическия персонал.

В доклада с предложения д-р Кунчев посочва още, че при достигане на 14-дневна заболямеост над 750 на 100 000 население на общинско ниво, да следва преустановяване на присъственото обучение.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова приветства предложението на д-р Кунчев за достъп със „зелен сертификат” и сподели мнението си, че това е по-добрия вариант от локдаун. Просветният министър Николай Денков също взе отношение по темата като се обяви за диференцирани мерки срещу COVID-19 в училищата. Според него решенията трябва да бъдат на общинско ниво.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *