Ще почистват коритото на река Златарица в село Елешница

Ще почистват коритото на река Златарица в село Елешница

Община Разлог подписа със софийската фирма „ВДХ“ АД, представлявана от Момчил Борисов, договор за изпълнение на обществената поръчка за почистване на коритото на река Златарица в село Елешница, която при обилните дъждове миналата седмица стана причина да бъдат наводнени десетки декари земеделска земя и няколко къщи. Въпреки подписването му дейностите по почистването няма да стартират веднага, тъй като все още не е осигурено финансиране.

Според клаузите в договора, ако такова не бъде осигурено в срок от 3 месеца от датата на подписването му, всяка от страните има право да го прекрати писмено, без предизвестие. Общата цена за изпълнение на договора е в размер на близо 3 млн. лева, или 2 850 092 лева. Предвиденият срок за изпълнение е три месеца, или 90 календарни дни. При осигурено финансиране той започва да тече от датата на подписване на протокола за откриване на строителна площадка и определяне на строителните линии.

Припомняме, че избраната за изпълнител фирма бе единствената, допусната до последния етап на процедурата по обществената поръчка. Мощни фирми от Югозапада бяха дисквалифицирани и отпаднаха от участие в процедурата заради констатирани непълноти в изискуемата документация и несъответствия с критериите за подбор и изискванията на възложителя. Сред тях две местни обединения от фирми – ДЗЗД „ТТЛ – Авон 2020“ и ДЗЗД „Божанов – Хидро“. В първата участници в обединението са фирмите на разложкия бизнесмен Иван Стойчев – „Триада транспорт и логистик“ ЕООД, и на банския бизнесмен Георги Бенин – „Авон 5“ ООД, а като трети лица в него са посочени фирмите „ССС Евро сървиз“, „Нивел Строй” ЕООД и „Треа 2015” ООД. Във второто обединение участници са фирмите „Божанов Груп“ ЕООД на разложкия бизнесмен Николай Божанов и софийската „Хидростроителство“ ЕООД. До отваряне на ценовите оферти не бяха допуснати още благоевградските фирми „Растер – юг“ на Радослав Костов и Антон Муртов и „Стилстрой-М“ ООД на Михаил Камбитов.

Почистването на река Златарица е от изключителна важност, тъй като не за пръв път придошлите й води създават проблеми. Тя пресича по дължина цялото село и преминава покрай много къщи и обработваеми земи. Миналата седмица местен земеделски стопанин сподели, че заради преливането й са наводнени десетки декари земя, а лично за него загубите са около 5 хил. лева. Толкова му е струвала оранта и подготовката на нивите за сеитба. Наводнени бяха и няколко къщи.

Основният проблем е, че цялото корито е обрасло с гъста храстовидна растителност, дори и дървета, а речните наноси на места достигат до 1.5 метра. Придошлите води са влачели отскубнати от коритото дървета, които са препречили коритото и са довели до преливане на реката.

Корекция на Златарица в границите на селото е правена през далечната 1972 година. За последно речното корито е почиствано преди 16 години и към момента над 80% от площта му е заета с наноси, храсти и дървета. В лошо състояние са и речните прагове, има и други проблеми по коритото.

Кметът на селото Сашо Мицин сподели, че община Разлог няколко пъти кандидатства за финансиране в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, но проектът е връщан. Сега надеждите му са, че след поредните наводнения в селото ще бъде одобрено финансиране. Той поясни, че поне засега такова още няма одобрено.

Предвид приключилата процедура за избор на изпълнител по обществената поръчка за почистване на коритото, при отпускане на средства предвидените дейности могат да стартират в много кратки срокове.

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *