Ще има промени в план-приема след 7-ми клас, решиха от столичното РУО

Ще има промени в план-приема след 7-ми клас, решиха от столичното РУО

Предвижда се да има по-малко чужди езици и повече информационни и технически предмети в училище. Традиционно езиковите паралелки са най-желани от учениците в столицата. Но догодина ще намалеят до само 23% от всички след 7. клас, предаде Би Ти Ви.

 

„Придобиването, владеенето на българския език е на първо място, но информационните паралелки са от изключителна важност“, смята Ваня Кастрева, директор на РУО-София.

Обучението в т. нар СТЕМ паралелки предвижда осигуряване на повече кадри на пазара на труда с техническо образование и професии, за които се изисква по-задълбочено изучаване на математика и природни науки.

„Трябва да се търси баланс, тъй като България не се развива само между Черно море и Калотина, Дунав и южната граница. Нашите възпитаници работят за чужди компании!“, каза Сергей Игнатов, бивш министър на образованието.

Предвижда се училищата да трансформират своите паралелки след 7. клас. Така, например, в столичното 31 училище е възможно паралелката с чужд език да се превърне в математическа.

„Емоционално ще бъде трудно за нас. Защото ще се откажем от паралелка с доказан успех, с висок бал, за да я превърнем в нещо, което крие изненади“, коментира Велина Георгиева, директор на 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“.

„Ако пазарът влияе, майките са още по-силни от пазара! Ако се намалят езиковите паралелки, родители ще почнат да изпращат децата си по-рано навън“, смята Сергей Игнатов, бивш министър на образованието.

Промяната в наименованието на профила не означава намаляване на хорариума часове по отношение на изучаването на чуждия език.

Няма да има съкращения и нови назначения.

Междувременно в столицата се предвиждат нови специалности в сферата на битовата електротехника, информационната сигурност и охранителни системи.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.