4 март, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Ще има ли ски сезон по време на пандемия в Банско?

В Банско хотелиери ще разчитат основно на български туристи за зимния сезон. Те заявиха и че са готови да помогнат за здравната система, която е претоварена заради пандемията, като предлагат хората от рехабилитационните центрове да се пренасочат в категоризираните спа хотели.

Така, според Рая Вълкова, ще се освободи здравен ресурс, който да помогне на болните от коронавирус, а и няма да има нужда да се освобождава персонал в хотелите. Миналата година по това време почти всички стаи в хотелите и къщите за гости бяха резервирани за предстоящия 8 декември и новогодишните празници. В обичайно най-посещавания от студентите зимен курорт Банско тази година бизнесът е притаил дъх. Резервациите са плахи, а рискът от повторно затваряне на държавата реален.

„По-бавно вървят записванията от предишни години предвид неизвестността. Това е едно от притесненията на бранша, липсата на хоризонт за развитие, т.е ние не можем да предвидим в момента, какво ще се случи следващия месец“, споделя Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

Част от хотелите и къщите за гости в района вече са готови с пакетите за 8 декември.

„Те са направени за тях, спрямо ситуацията която е, вече се взимат и предвид здравните мерки с разстояния“, казва Бистрин.

В къща за гости в разложкото село Горно Драглище студентският празник също е под въпрос, като никога досега.

Браншът в района на Банско и Разлог е съпричастен към идеята за карантиниране на хора в хотелите, но не вярват това да помогне в борбата с пандемията.

„Идеята не е лоша, защото по този начин ще се облекчи здравната система и болниците, но смятам, че трябва да се прецизират и детайлизират предложенията, т.е. човекът, който е собственик или мениджър на хотел, да може да прецени какви ще бъдат позитивите и негативите последствие за този хотел, защото на всеки е ясно, че този хотел после ще бъде избягван от туристи и това трябва да бъде обезпечено“, обясни Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско и зам.-председател и на УС на Българската хотелиерска и ресторантьорска.

И все пак, ако студентски празник има, браншът обещава да не пипа цените, въпреки повишените разходи за дезинфекция.

bTV

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *