Ще започнат ли да поевтиняват горивата?

Цените на бензина и дизела в момента са едни от най-високите от началото на пандемията от Covid-19. Но до края на годината се очаква ръстът им да спре и дори до няколко седмици горивата да започнат леко да поевтиняват. Това каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев, цитиран от БНР.

„Цените на горивата бележат ръст. В момента сме в своеобразен пик“, смята Терзиев. „Що се отнася до международните цени и приложението им към българския пазар, имахме едно изоставяне от 30 до 40 дни в месеците април и май, а сега при тези устойчиви нива на международните цени, в това число и на нефта между 68 и 78 долара, пазарът постигна своя максимум и, както и подозирах по-рано следващите няколко седмици, това са максималните цени, които може да очакваме“, обяснява браншовикът.

Вече започнаха да се усещат тенденции, заради забавянето на икономиката в Китай, някои проблеми в потреблението на САЩ и международните цени наистина бележатнамаление последните няколко дни. До края на годината за цените на горивата у нас пък влияние ще оказват основно два фактора:

„Съставянето или несъставянето на правителство и COVID-вълната, която се очаква да дойде още в първите две седмици на септември“, обясни Терзиев.

„Съставянето на правителството има отношение единствено към икономическата активност и към мерките, които ще се предприемат по Covid. Това, според мен, ще доведе до устойчиви цени – 2,23 – 2,24 -2,25 и, съответно, може би ще видиме понижение следващите седмици“, завърши председателят на асоциацията./monitor.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *