Щабът: Карантината пада от юни, маските остават

Щабът: Карантината пада от юни, маските остават

Националният оперативен щаб ще направи предложение за премахване на 14-дневната карантина за влизащите от чужбина у на. Това заяви главният държавен здравен инспектор до. д-р Ангел Кунчев по време на сутрешния брифинг. След него той уточни пред „Марица“, че вероятно това ще стане още от 1 юни. „Няма смисъл, вчера са кацнали на летищата у нас 1400 души“, добави той.

Доц. Кунчев допълни, че ще бъде променен начинът на надзор с оглед стихването на епидемията.
„РЗИ няма да бъдат толкова по границите, а ще реагират на всички един случай на място, ще се ограничават клъстерите, ще се търсят контактни лица“, разясни той.

На практика почти всички ограничителни мерки ще паднат през юни, но маските ще продължат да бъдат задължителни за затворени помещения, стана ясно още от думите му.

„Можем да освободим много мерки в кратък период от време, но основните, които касаят дейността на всеки човек като носене на маски, честа дезинфекция и лична хигиена, особено в закрити помещения, ще останат за дълго”, каза доц. Кунчев.

На въпрос кога ще бъде дадена препоръка за отваряне на частните учебни центрове, той обясни, че е много вероятно това да стане от началото на юни. Вероятно ще приключат и традиционните брифинги с данни за хода на епидемията. „Обсъждаме и по-сериозна реорганизация, включително и на работата на Щаба и на начина на представяне на информацията, тъй като е очевидно, че тенденцията наистина вече е стабилна към намаляване на заразените“, каза още доцентът.

Не е нормално да очаквате спасител или полицай да седи на плажа и да казва да пазите разстояние, заяви доц. Кунчев по повод мерките по морето това лято.

Той потвърди, че има информация от Нидерландия за предаване на заразата от хора на норки и обратно. „Това е притеснително, но засега става дума за единичин случаи“, разясни здравен инспектор №1. В същото време по повод контрола върху кланиците у нас, той беше категоричен, че след термична обработка вирусът няма как да бъде предаван чрез храната.

 

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.