Шивачите в Дупница получиха само една забавена заплата

Шивачите в Дупница получиха само една забавена заплата

Шивачите в обувния цех в Дупница получиха една забавена заплата. Това стана ясно след като „Инспекция по труда“ Кюстендил се самосезира от публикации в медиите за евентуално изнасяне на машини с цел прекратяване на дейността му.

В последствие се разбра, че от началото на май до 4 юни по-голямата част от персонала е в неплатен отпуск, за което са представени подписани лично искания. Някои работници са напуснали поради неизплатени възнаграждения.

Припомняме, че в началото на миналия месец работниците в цеха сигнализираха в инспекцията по труда в Кюстендил, че за февруари са получили само по 200 лева.

Тогава около 100 шивачки отказаха да работят заради орязани заплати.

Част от заплатата за февруари вече е платена на работниците и служителите. Работодателят дължи възнагражденията за м. март, а от 25 май изискуема е и заплатата за м. април. Дадени са задължителни за изпълнение предписания с кратки срокове, според които и двете възнаграждения трябва да бъдат изплатени в рамките на м. юни.

Ако работодателят не изпълни предписанията, Инспекцията по труда ще се възползва от правомощието си да инициира производство по несъстоятелност заради забавени възнаграждения на поне 1/3 от работниците и служителите за повече от два месеца. През м. юни предприятието ще бъде в тази хипотеза по отношение на заплатите за м. март.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *