Шефът на „Модерна“: Срещу Омикрон досегашните ваксини ще са неефективни

Задава се нова ваксина. Според Стефан Бансел ще има значително намаляване на ефикасността на ваксините. Данните за ефикасността на настоящите ваксини срещу Омикрон ще бъдат на разположение в идните две седмици, пише http://epicenter.bg/.

Съществуващите ваксини срещу COVID-19 ще бъдат по-малко ефикасни срещу варианта Омикрон на коронавируса и ще са нужни няколко месеца, за да се разработи нова ваксина.

Това заяви шефът на американската фармацевтична компания „Модерна“ в интервю за в. „Файненшъл таймс“, предадоха световните агенции.

Изказването му донесе понижение на цените на световните пазари на акции, като очевидно стресна инвеститорите и доведе до разпродаване на акции.

Според Стефан Бансел ще има значително намаляване на ефикасността на ваксините. Данните за ефикасността на настоящите ваксини срещу Омикрон ще бъдат на разположение в идните две седмици.

Световната здравна организация смята, че новият вариант на коронавируса представлява много висок риск на световно ниво. Министрите на здравеопазването на Г-7 пък вчера се събраха на спешно заседание заради новия вариант. Редица страни решиха да затворят границите си заради него.

Стефан Бансел казва, че учените са обезпокоени от Омикрон, защото 32 мутации от неговите 50 се намират в шипчестия протеин, който е ключът за проникване на вируса в организма. Според Бансел настоящите ваксини няма да имат същата степен на ефикасност, която са имали срещу варианта Делта.

„Модерна“ вече обяви намерение да разработи бустерна доза, която да е специфична за новия вариант.

„Пфайзер“ също изрази такова намерение. Според шефа на „Модерна“ неговата компания може да достави между 2 и 3 милиарда дози през 2022 г., но ще бъде опасно да се ориентира цялото производство към една специфична ваксина, ефикасна само срещу варианта Омикрон, докато все още се разпространяват и други варианти на вируса.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *