Шефът на МВФ Кристалина Георгиева ще остане на поста си

Шефът на МВФ Кристалина Георгиева ще остане на поста си

Шефът на МВФ Кристалина Георгиева ще остане на поста си, сочат анонимни източници на Ройтерс. Управителният съвет на Международния валутен фонд е постигнал „значителен напредък“ в проучването на случая с одиторския доклад на американската компания „УилмърХейл“ относно дейността на Световната банка за 2018 година.

В публикувания през септември документ бяха отправени критики срещу управителния директор на МВФ Кристалина Георгиева, която беше изпълнителен директор на банката през 2018 година.

През уикенда Бордът обсъди с Георгиева и с американската правна кантора „УилмърХейл“ въпроса за предполагаемия натиск, оказан от българката върху служители в Световната банка да променят данни в полза на Китай. Според източници на „Ройтерс“, пожелали анонимност, обвиненията срещу Георгиева ще отпаднат.

В петък Франция и други европейски държави подкрепиха българката. САЩ и още няколко страни поискаха повече време, за да проучат различните версии за случая.

Кристалина Георгиева отрича да е оказвала натиск за доклад на Световната банка за Китай. Очаква се съдбата на Георгиева да бъде окончателно решена в понеделник.

Скандалът заплашва да помрачи срещата на високо равнище на МВФ и Световната банка, където българката има водеща роля в дискусиите за глобалното възстановяване след COVID кризата, облекчаването на дълговете и опитите да бъде ускорена ваксинацията в глобален мащаб, пише ruse24.bg.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *