Шест болници отказаха прием на болен с COVID-19 в София

Шест болници отказаха прием на болен с COVID-19 в София

„Няма място за паника. Имаме необходимия брой болнични легла”, заяви преди дни здравният министър д-р Стойчо Кацаров.

Дали това е така и стигат ли леглата в столичните лечебни заведения провери екип на NOVA.

Разследването започна от най-голямата болница за спешна медицина в България – УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов”. За целта екипът наблюдава със скрита камера пристигащите линейки, за да види ще има ли такива, които не оставят пациентите си в болницата.

Един от случаите е на жена на около 70 години с COVID-19, на кислород, в тежко състояние. Тази линейка потегля без пациентът да е хоспитализиран. Отива във ВМА, където също е отказан прием.

След това маршрутът на линейката минава през Александровска болница, Инфекциозна болница, „Токуда” и „Софиямед”. Никъде не приемат пациентката.

Следващата спирка е столичната Окръжна болница. Там пациентката е свалена и хоспитализирана. Равносметката от проверката – шест болници отказват прием, а седмата хоспитализира пациента.

Търсенето на свободно място за хоспитализация отнема близо 3 часа на спешните медици.

От столичната Спешна помощ посочват, че работят на ръба на възможностите си. Ситуацията обаче е напрегната и се променя с минути.

Екипът на NOVA успя да се свърже и с част от лечебните заведения. От там също заявиха, че ситуацията е динамична, като отказ на прием на болен може да се случи само при липса на свободни легла./Vesti.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *