Чужденци идват да снимат кушиите в село Бачево

Звън на конски копита ще огласи рано сутринта на Тодоровден разложкото село Бачево. Тази събота десетки коне и техните стопани ще участват в най-големия празник на населеното място, пише Кмета.бг. Те ще се съберат на на площада, под герба на селището, в който основно място заема не някой друг, а конят. Местните хора по традиция ще посрещнат много чужденци. Туристите от съседните курорти не пропускат възможността да са част от шоуто в Бачево.

Гостите не спират да снимат конете, но най-активни са по време на атрактивните кушии. Някои дори се престрашават да се качат върху животните и да ги пояздят с помощта на техните собственици. Село Бачево, както всяка година, ще посрещне нашенци и чужденци с неповторимата си атмосфера – деца, младежи, възрастни, облечени в прекрасни народни носии. Тук на Тодоровден всеки жест, всяка премяна, всеки ритуал дава тази увереност, че народът ни е съхранил и предава древни, дълбоки традиции, изразяващи нашата идентичност, нашия корен.

Тържествата ще започнат на 7 март в 08,00 часа със света литургия в църквата „Свети Димитър” за здраве на жителите и конете. По-късно на площада ще се извърши водосвет за здраве и берекет. Ездачите ще подредят своите четириноги на мегдана. Младите снахи ще се поклонят на своите свекърви, ще бъдат осветени питки хляб във формите на кон и подкова.

Животните ще се захранят ритуално със захар, за да е добра и здрава година, както и с царевица, пшеница и орехи, за да бъде богата реколтата. Ще се играят Невестино и Свекървино хоро. Най-личната невеста ще намаже с червено яйце бузите на ездачите, за да са здрави и силни. Точно в 11,00 часа започват конните състезания в местността Власовица над селото.

Награждаването ще е в 15,00 часа, а час по-късно е празничният концерт в в центъра на селото с участието на самодейци към Народно читалище „Самообразование 1928 г.“ Специален гост ще е певицата Боряна Карпузова.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *