Чудо, невиждано от 118 г., се случи навръх Петковден в храм в Симитлийско

Чудо, невиждано от 118 г., се случи навръх Петковден в храм в Симитлийско

За първи път от 118 години кладенчето в църквата „Света Неделя“ в симитлийското село Докатичево се е напълнило с вода, съобщиха от пресцентъра на Община Симитли. За последно кладенчето се е пълнило през 1903 година, допълват от там.

Храмът в Докатичево е осветен в деня, в който почитаме Света Параскева, наричана още Петка Българска. Затова и жители на селото и хора, чиито корени са свързани с Докатичево, се събират на Петковден в църквата „Света Неделя“.

Сутринта навръх Петковден местните хора са видели, че кладенчето, което се намира под иконата на Света Петка, е пълно с вода.

Петковден е един от почитаните празници в община Симитли. В църквите в Тросково и Полена, наречени на светицата, са отслужени литургии. В Полена, освен храмов празник, се отбелязва и празника на селото.

Тази година заради усложнената епидемиологична обстановка и нарастващите случаи на COVID-19 са отменени всички събития, свързани с празника, с изключение на празничните литургии, които са се провели при спазване на противоепидемичните мерки.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *