Четири партии могат да получат третия мандат

Четири са партиите, които могат да получат последен шанс да подредят кабинет в 50-тото Народно събрание. В случай, че се стигне до третия мандат, президентът Румен Радев ще избира между „Продължаваме промяната-Демократична България“, „Възраждане“, БСП и „Има такъв народ“, предава БТВ.

От ПП-ДБ все още нямат общо решение. Трите партии в обединението имат три различни идеи за шансовете за редовна власт.

От ДСБ първи предложиха обединението да поиска третия мандат, за да подреди техническо правителство с подкрепата на всички партии в парламента, равноотдалечен премиер и експертен състав на Министерския съвет.

„Да, България“ са готови на кабинет за „елиминиране на модела „Пеевски“, с широко мнозинство в парламента, което да управлява в срок от 9-12 месеца и да изпълни точно определени задачи и приоритети.

„Продължаваме промяната“ остават на позиция, че в този състав на 50-ото Народно събрание няма как да се формира правителство, „което да работи за българските граждани, да гледа към Европа и да бъде антикорупционно“.

От партията на Костадин Костадинов вече „вдигнаха ръка“ за третата папка и обявиха, че ще разговарят за правителство с всички партии освен с ДПС. Няма обаче да дадат подкрепа за кабинет с друг мандат.

Подобна е позицията и на БСП. От „Позитано“ 20 са на мнение, че държавата има нужда от редовна власт и са готови да подкрепят „експертно правителство на националното спасение“.

Заявка за управление дойде и от „Има такъв народ“. Ако държавният глава ги избере, те ще поканят всички партии, за да се търси мнозинство отново около „експертен кабинет“.

След разпадането си партия „Величие“ вече не може да получи мандата от президента.

А днес от ГЕРБ-СДС заявиха, че няма да подкрепят третия мандат, без значение при кого е той.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *