Черна пица стана хит на Халкидики

Черна пица стана хит на Халкидики

Ако пицата, която ви сервират, е черна и има силен мирис на мая, не бързайте да си мислите, че някой ви играе номера или че са объркали съставките, пише АНА-МПА.

Истината се крие другаде: тя е произведена от субпродукти при производството на вино, по-конкретно червено, и това обяснява тъмния й цвят. Винарна в Йерисо на Халкидическия полуостров през последните месеци оползотворява остатъците след ферментацията на виното и вече много от продуктите й стигат до трапезата. Пред радиопрограмата на АНА-МПА директорът на винарната Ангелос Заманис обясни, че се оползотворяват продукти, които досега са били изхвърляни и дори не са били използвани за рециклиране.

„Утайката е това, което остава след алкохолната ферментация и производството на вино. Ние не само не я изхвърляме, но и цялата тази смес сме я насочили към мрежа от производители в областта, които създават иновативни хлебни продукти като пица, хляб, а и сладкарски изделия. Сместа съдържа остатъчни захари, има киселинност и багрилни вещества и понеже се получава след алкохолната ферментация на виното, в нея има и остатъци от дрожди, откъдето идва и миризмата на мая“, обяснява той.

С оглед на цикличната икономика винарната, разположена в община Аристотелис, прилага този процес от една година насам и почти нищо не се изхвърля. По този метод вече няма случай, в който остатъците да се изхвърлят, като причиняват и замърсяване на околната среда, а – както обяснява химикът – „това, което остава на дъното на бъчвата, се превръща в нещо ново“.

Заманис посочва, че става въпрос за продукти, които даже са увеличили продажбите на фирмите от района. „Хората, които добавят в тестото винена утайка, установиха, че продажбите им се покачват или защото хората опитват продукта от любопитство, или защото им харесва вкусът, който е особен, особено на хляба. Тези, които приготвят пица с винена утайка, даже наеха втори човек, за да насмогнат с поръчките“, казва директорът на винарната.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *