Църквата почита паметта на св. Йоан Кръстител

Църквата почита паметта на св. Йоан Кръстител

На 29 август Православната църква отбелязва смъртта на Свети Йоан Кръстител – на този ден е отсечена главата на светеца. На този ден се спазва строг пост в знак на участие в страданията на светеца. По аналогия с пролятата му кръв е забранено да се ядат плодове и зеленчуци с червен цвят – дини, ябълки, домати. Не се пие и червено вино.

В народния календар денят се нарича Секновение заради вярването, че на този ден се сече лятото, секат се денят и нощта – стават равни по времетраене. На Секновение водата и времето започват да застудяват, затова никой не бива да се къпе в реките. Вярва се, че на този ден змиите и гущерите се прибират в своите леговища. Скриват се и демоните на природата – самодивите. Смята се за “ лош ден” (“тежък празник”), по време на който не трябва да се работи и да не се започва нищо ново.

Празникът Секновение се нарича и Иван-Коприван, защото според легендата отрязаната глава на светеца била хвърлена в копривата.
Йоан Кръстител се ражда половин година преди Исус Христос. Той е негов братовчед и предшественик, който според Евангелието, предсказва пришествието на месията (на Христа). Живял отшелнически живот в пустинята.

Цар Ирод Антипа престъпил Моисеевия закон, като взел братовата си жена Иродиада. Св. Йоан не си затворил очите пред явното престъпване на Божия закон и изобличил царя. Той знаел какво ще последва след тези негови думи, но не са побоял от последствията.

И ето, идва рожденият ден на Ирод и дъщерята на Иродиада танцува пред царя и пред всички гости. Лесно е да се досетим какъв е бил този танц, след като Ирод така обезумява, че се заклева на девицата да й даде всичко, което помоли, дори и половината царство. Тя пита майка си какво да поиска, майката й казва – и донасят на блюдо главата на Йоан Кръстител. Казват, че при това главата прошепнала: „Не ти е позволено да имаш жената на брат си Филип”. Тогава Иродиада със злорада усмивка пробола с игла езика на пророка.

Когато Ирод сам се принудил да погуби Йоан Предтеча, той се натъжил и дори когато чул какви чудеса прави Христос, се изплашил, защото помислил, че Йоан Кръстител е възкръснал от мъртвите.

Но тази скръб била за кратко. Ирод не се променил, не се покаял и за това свидетелства срещата му с Христос.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *