Църквата на Божи гроб отваря врати

Църквата на Божи гроб отваря врати

Посетителите ще трябва да носят маски и да поддържат разстояние два метра един от друг

Йерусалимската църква на Божи гроб „Свето Възскресение“ отворя врати след двумесечно затваряне поради пандемията COVID-19, съобщиха християнските власти в светия град.

„От днес това най-свято място отново ще бъде достъпно за вярващите за посещения и молитви“, заявиха духовните пастири на трите вероизповедания, които споделят мястото в съобщение в събота.

Те заявиха, че ще бъдат приложени мерки за „избягване на риска от ново разпространение на инфекцията COVID-19“. „В началото броят им ще бъде ограничен (до 50 души) и базиликата ще бъде достъпна само за тези, които нямат температура или симптоми на инфекция и носят подходящи покрития за лице“, се казва в изявлението.

Посетителите ще трябва да носят маски и да поддържат разстояние два метра един от друг. Поклонниците ще бъдат помолени и да „избягват всеки акт на преданост, който може да включва физически контакт, като докосване и целуване на камъните, иконите, дрехите и персонала в базиликата“, се добавя в изявлението.

Църквата беше затворена на 25 март преди празника Великден, като част от мерките, наложени за борба с разпространението на вируса в Израел и палестинските територии.

Гръцката православна, арменска и римокатолическа деноминация споделят попечителството на свещеното за християните място.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *