ЦИК показа как ще гласуваме машинно на изборите 2 в 1

ЦИК показа как ще гласуваме машинно на изборите 2 в 1

Демонстрацията беше направена от говорителя на Централната избирателна комисия Росица Матева. Тя каза, че последното решение е да се гласува с 1 карта. На екрана на машината ще има три опции – „Избори за президент и вицепрезидент и народни представители“, втората опция е само „Президент и вицепрезидент“, а третата – само за народни представители.

След като избирателят посочи за кого гласува, ще се стигне до екран „Преглед“, който е за потвърждение. На този етап може да се върне и да промени избора, да направи преглед и след това да потвърди окончателно своя избор. Вече има и бутон – Следваща и предходна страница. Те отново повториха да не се дърпа разписката, за да няма технически проблеми.

От ЦИК показаха и бюлетините за двата типа избори. Има различен цвят на защитата на бюлетината отзад, за да може след като се сгъне да стане ясно в коя урна трябва да пусне бюлетината за съответния тип избор. Говорителите обясниха и че обмислят разписките от машините да се пускат в една кутия, но все още е въпрос на уточняване – възможно е да се допусне грешка като се пуска в грешната кутия. Няма окончателно решение и за общия брой на секциите, които ще са с машини.

В страната са около 9400, в 2400 ще се поставя и второ устройство. В секциите в чужбина все още не е ясна бройка броя машини и секциите, които ще са оборудвани с такива. Предполага се, че машините извън страната ще са по-малко от предния вот, когато са били 421 в 273 секции.

От ЦИК са взели решение, че в секции, в които има гласували над 320 избиратели на предните избори, да се поставя по още една машина, за да няма струпване. Росица Матева изрази мнение, че не се очакват затруднения и опашки.

В следващото видео може да видите пълната демонстрация на гласуването с машина за изборите 2 в 1.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *