Цените на парното и тока няма да се вдигат. Това увериха от Комисията за енергийно и водно регулиране

Новината обяви Иван Иванов по време на открито заседание на регулатора във връзка със заявлението на „Булгаргаз“ ЕАД за цена на природния газ за месец март.

„Булгаргаз“ предлага цената на природния газ от 1 март 2021 г. да бъде в размер на 28,64 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС).

Изпълнителният директор на дружеството Николай Павлов заяви, че цените за българските потребители през м. март 2021 г. ще бъдат с 15-16 на сто по-ниски от нивата на газовите хъбове в Западна Европа, тъй като общественият доставчик ще предлага количества от добив на природен газ от хранилището в Чирен, количества по договора за доставки с ООО „Газпром экспорт“ и по договора с азербайджанска компания.

По прогнози на дружеството за м.април 2021 г., предложената цена на природния газ за българския пазар ще бъде повлияна от нарасналите цени на петрола, но въпреки това тя ще остане конкурентна по отношение на цените на европейските газови пазари.

„Изнесената обстойна информация от ръководителя на „Булгаргаз“ ЕАД за очакваната цена на природния газ за март 2021 г. сочи ясно, че няма риск за увеличение на цените на топлинната енергия за българските потребители и те ще останат непроменени през последния месец на зимния отоплителен сезон“, подчерта на откритото заседание председателят на КЕВР доц. Иван Иванов.

Решението за утвърждаване на цена за месец март 2021 г., по която „Булгаргаз“ ЕАД ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *