Цената на шарана за Никулден удари 8,60 лева за кило

Цената на шарана за Никулден удари 8,60 лева за кило

Цената на шарана за Никулден удари 8,60 лева за кило, докато сафридът поевтинява и стигна 3 лева килото. Тази година цената на речната риба е по-висока, алармираха търговци от столични пазари, цитирани от БГНЕС. Водеща причина за повишаването на цените е поскъпването на електроенергията, на водата и на всички консумативи, нужни за този бизнес. За сравнение миналата година речната риба за празника вървеше по 7,40 лв. за кило, а сега е с 1,20 лева по-скъпа.

Цените на рибата са доста високи спрямо миналата година, коментират пенсионери. Другото, което прави впечатление е, че за съжаление има много малко българска риба, смятат потребители.

В същото време до три лева за килограм падна цената на пресния сафрид в Бургас, от десет на шест лева пък се срина и чернокопът, съобщи БТА.

„Евтинията е заради богатия улов по Черноморието през последните седмици. Хората масово купуват по 5-10 килограма наведнъж. Осоляват, мариноват в буркани, зареждат и фризерите за зимата“, казват търговците на общинския пазар „Велека“ в Бургас и твърдят, че стоката е от нашето море. Падне ли уловът, дефицитна ли е рибата, моментално хвърчат нагоре цените, казват търговците.

В рибните магазини и пазари в момента на добри цени се предлагат още пресен барбун и попчета. Шаранът върви по 6 лева килото, нарязан на шайби, никулденският деликатес е 12 лева на килограм. Изчистена, готова за приготвяне пастърваа струва 10 лв./кг, толкова се продава и сомът. Засега паламуд на пазарите „Велека“ и „Краснодар“ няма. Според рибари причината е, че е още топло морето и няма улов.

Царицата на рибите – калканът, държи цена от 30 лева, може да се намери и за 28,00 лв. Най-евтината риба е трицоната, която се продава за 2-2,50 лв

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *