Цветанов: Не съм очаквал, че в рамките на година и половина ГЕРБ ще бъде такава катастрофа

Партията, която ще изградим ще бъде на самите членове и симпатизанти на „Републиканци за България„. Това, което ще заложа в устава е да няма възможност председателят да има повече от два мандата, защото са напълно достатъчни за един председател да изгради един сериозен екип и да може да се получи една естествена приемственост. Това заяви председателят на Евро-атлантическия център за сигурност Цветан Цветанов пред „Рудозем днес“ .

Цветанов бе на посещение в Рудозем, където се срещна с жителите на Сърница, Борино, Гьоврен, Смолян, Рудозем и Чепинци и разговаря със съмишленици, които са съпричастни към бъдещия му политически проект.

Виждам, че има сериозен заряд за бъдещия ни политически проект „Републиканци за България“, като искам да обърна внимание на логото ни, където компасът, който е в символа сочи на запад, с което ще подчертая, че трябва да запазим евроатлантическите ни ценности и ориентация. Разговорите, които провеждам са основно с дясномислещи хора, но същевременно на база и спецификата, която има във всяко едно населено място, ще кажа, че в политиката трябва да има оперативна самостоятелсност на местните структури за постигането на политическите цели да могат да правят разговори с други формации, обединени за каузата на населеното място. Политическото противопоставяне не винаги е печелившо. Трябва да има сблъсък на идеи и когато те се припокриват, то трябва да бъдат подкрепени, независимо от политическата принадлежност. Точно това е силата за развитието и просперитета на всяко едно населено място и държавата като цяло“, подчерта Цветанов в Чепинци.

На въпрос за изявлението на премиера Борисов за свикване на Велико Народно събрание Цветанов отговори, че в последните 15 години темата за Велико народно събрание и нова Конституция винаги е влизала в политическото поле на обсъждането, но когато искаш да реализираш това, за което говориш ти трябва да си подготвен да го направиш. Защото оставайки 6 месеца до приключване на мандата на този парламентда кажеш, че ще внесеш проект и ще създадеш работна група, която да изработи проект за нова Конституция първо е несериозно и това показва една безпомощност, защото ако си имал тези намерения, то трябваше да зпочнеш това още в началото на мандата на сегашния парламент. За нова конституция трябва обществен и професионален дебат. Да се намери този баланс, който да обедини нацията, а не да дадеш нещо, което да разедини нацията.

По думите му с това се търси авариен изход, за да може да се отлага времето и да може действително новите парламентарни избори да бъдат проведени в сегашния формат на сегашното правителство. Цветанов изтъкна, че необходимостта от обективност на изборния процес, загубата на доверие в сегашните институции минава само и единствено през служебен кабинет, за да може да има допълнителна гаранция, че изборите ще бъдат честни и прозрачни и всички политически субекти, които ще участват ще бъдат с равни възможности.

Не съм очаквал, че в рамките на година и половина ГЕРБ ще бъде такава катастрофа в организационно естество“, коментира още Цветанов. Той посочи, че ГЕРБ се е превърнала в най-мразената партия, която консолидира и леви и десни. „Хората искат промяна в качеството на управление, а за голямо съжаление през последната една година виждаме националпопулисти и аварийни решения на дадени казуси, като липсва политическия хоризонт за водещите проблеми и е факт, че важни политически партньори вече заобикалят страната ни“, бе категоричен Цветанов.

За региона

Единственото, което хората искат е действително да се правят политики, които да доведат до развитието на този обезлюдяващ се регион. Родопите е едно привлекателно и енергийно място за туризъм и това е и възможността, която се открива пред този край“, заяви Цветанов.

По думите му основен проблем за местните жители е липсата на чуваемост за техните проблеми. Той изтъкна, че трябва да се говори с хората и да се спре начинът на използване на противопоставяне на религиозен принцип.

Хората искат в новия ни политически проект да има обратната връзка. Също така това, което ми направи впечатление и се постави като въпрос е да може кметовете на малките населени места в общините да имат делегиран бюджет. По този начин местният кмет може да разполага и да решава проблемите, а не винаги да се моли и невинаги да бъде чут от кмета на общината. В един следващ парламент, когато се разглежда бюджета трябва да бъде заложено, че част от държавната субсидия за общините да бъде разпределена на тези малки населени места. По този начин кметовете могат да разчитат на финансов ресурс, който те да управляват и оперативно да решават важните и неотложни въпроси, които не са за големите капиталови разходи. Това са пари, които ще могат да решават оперативно въпроси от първа необходимост.“, коментира още Цветанов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *