Цветанов: Мерките на съседните ни държави за спасяване на икономиките им са по-добри от нашите

Цветанов: Мерките на съседните ни държави за спасяване на икономиките им са по-добри от нашите

Извънредната ситуация в България разкри, че нашето обществото се оказа в авангарда на здраво, отговорно и солидарно функциониращите общества в света. Това е повод за гордост, особено в контекста на постоянните хибридни атаки, които нерядко ни представяха като деградиращо, фрагментирано и слабо общество. В тази безпрецедентна ситуация, обаче, подобни внушения бяха опровергани. Това написа във “Фейсбук“ председателят на ЕАЦС Цветан Цветанов.

Високата култура, отговорност и солидарност, които българските граждани продължават да показват по отношение на епидемиологичната обстановка, трябва да бъдат съпътствани от икономическа солидарност и подкрепа от страна на държавата. Отговорните държавни фактори следва да бъдат и да действат на висотата на гражданите с разумни и навременни икономически пакети от мерки и решения в краткосрочен, средносрочен и стратегически план, написа още Цветанов.

Той коментира, че в икономически план последиците от COVID-19 ще бъдат колосални за целия свят и действията, които държавите предприемат в този момент, са от изключително голямо значение за гарантиране на икономическа стабилност. Според него приемането на адекватни и ефективни мерки в подкрепа на малкия и средния бизнес трябва да е сред приоритетите на българското правителство.

,,През тази седмица предстои правителството да приеме програма, която да изясни точния механизъм за участие на държавата при субсидирането на онези работодатели, които имат планове да запазят частично заетостта в своите компании. Идеята на правителството е да поеме 60% от заплатите на работниците засегнати от кризата, а останалите 40% да останат задължение на работодателя. Тук обаче не става ясно до каква степен подобна мярка може да бъде наистина ефективна и реално да насърчи работодателите да не съкращават работници при наличие на нулеви постъпления. За сравнение, пакетите от мерки, предприети за борба с икономическите последици от COVID-19 от други страни, членки на ЕС, както и от съседни до нас държави, включват по-голяма солидарност на държавата с малкия и средния бизнес. Правителството на Франция, например, е приело 84% от основните заплати на работниците, засегнати от кризата, да бъдат изплащани от държавния бюджет, докато Германия ще финансира плащането на 90% от заплатите на засегнатите от кризата. 90% от заплатите на работниците в Турция също ще бъдат поети от държавата. Допълнителните фискални и икономически мерки, предприети от странните членки на ЕС, включват още: осигуряване на заеми на фирми в случай на проблеми с ликвидността и обсъждане на възможност за данъчно корпоративно облекчение (Германия); отлагане на корпоративния данък (или ведомствен данък в съответните отрасли) и на сметките за социално осигуряване, както и възможност за отсрочка на плащанията за наем, електричество и газ на средни и малки бизнеси, които са най-засегнати от кризата (Франция); заделяне на 2.5 милиарда евро за малките и средни бизнес индустрии, които не могат да си позволят да сложат своите работници на съкратено работно време, а също така и отпускане на 15-дневен родителски отпуск за родители с деца под 12-годишна възраст (Италия)“, обясни Цветанов.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *