Цветанов във ВТУ: Университетски кампуси ще осигурят достъп до качествено образование на хората

Председателят и зам.-председателят на ПП „Републиканци за България“ Цветан Цветанов и Павел Вълнев проведоха среща с ректора на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов. На нея присъстваха и кандидати от силната и млада листа на Републиканци за България за великотърновския район, на която Цветанов е водач.

Програмата на партията и конкретно мерките, предвидени в сферата на образованието, бяха обсъдени с ректора на ВУЗ-а.

„Ще работим за това разходите за образование да се увеличат на минимум 5% от Брутния вътрешен продукт, значително ще нараснат и инвестициите в научноизследователската и развойна дейност – до най-малко 3% от БВП“, категоричен бе Цветан Цветанов.

Застъпената идея в управленската програма на Републиканци за България за създаване на мрежа от интер-университетски кампуси във всеки от икономическите райони на страната, получи сериозно одобрение по време на срещата във ВТУ. Мрежата от иновативни кампуси ще гарантира достъп до качествено образование на хората от всички части на България. След създаването си, те ще работят и като центрове за професионална подготовка на кадри, съобразно конкретните изисквания на местния бизнес.

Това ще спомогне и за развитието на изостаналите райони на страната, което е невъзможно без осигуряването на квалифицирани кадри. Благоприятен ще е ефектът върху намаляване на диспропорцията между силно развитите и по-бедните райони на страната.

„Образованието трябва да е приоритет, но не само на хартия и на думи. Много млади хора, които са от семейства в неравностойно положение не могат да завършат висше образование, поради невъзможност да пребивават в други региони и да покриват ежемесечните разходи, свързани с това“, обясниха кандидатите за народни представители от Републиканци за България.

„Сред приоритетите на партията е и създаването на национална програма за привличане на чуждестранни студенти във висшите ни училища“, категоричен бе Павел Вълнев.

При посещението във ВТУ, заедно с Цветанов и Вълнев бяха финансистът и втори в листата Стефан Дойкин, експортният директор на Захарни заводи Борислав Ангелов, който е трети, както и кандидатите Пламен Маринов и Иван Станев, които са възпитаници на ВТУ.

Проф. Христо Бонджолов благодари за срещата и пожела успех на цялата листа.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *