Хотелите в Сандански се готвят да отворят врати при строги мерки

Хотелите в Сандански се готвят да отворят врати при строги мерки

Хотелите в Сандански се подготвят да отворят врати с намален персонал и строги мерки за дезинфекция. Браншът на местно ниво изрази опасения, че покрай пандемията най-силните си месеци са изгубени, макар че градът е целогодишна туристическа дестинация.

Георги Митрев, мениджър на хотел и секретар на Сдружението на хотелиерите и туроператорите в Сандански:
„Голяма част от персоналите са освободени и са изпратени на борсата и отварянето на хотелите ще бъде с доста по-малко хора, като обем като персонал. Но фактът е, че загубите са огромни и такава криза не се е случвала никога, но въпреки това съм оптимист, виждам светлината в тунела, трябва да се борим, заедно знаем, че ще се справим с тази ситуация“.

Кризата в туризма се отразява негативно и на приходите в общината.

Атанас Стоянов, кмет на Сандански:
„Петзвезден хотел плаща 1лв. туристическа такса на легло, т.е това наистина е една символична такса, която всъщност влиза в в общинския бюджет. По-скоро тука държавата трябва да предложи някакви по-устойчиви мерки, освен с безработицата такава каквато предложи 60/40 и от други мерки, то трябва да има едни данъчни облекчения както вече се умува за 9% ДДС и друго неща, които пряко не зависят от общинските ръководства , а по скоро зависят от дългосрочна данъчна политика в тази насока, защото туризмът е един от водещите отрасли не само в Сандански и региона, но и в национален мащаб“.

Капацитетът на Сандански е 4 000 легла като най-честите посетители са гърци. Тази година обаче в града вече има все повече резервации от български граждани.

 

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *