Хората, които навършват възрастта за пенсиониране между 2022 г. и 2025 г. могат да имат осигуряване до 1 г. преди това

Хората, които навършват възрастта за пенсиониране между 2022 г. и 2025 г. могат да имат осигуряване до 1 г. преди това

Важни промени настъпват за всички пенсионери. Чрез приетите промени гласувани на заседания на Националния съвет за тристранно сътрудничество се позволява на хората, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да упражнят правото на избор на осигуряване до 1 г. преди тази възраст, пише Монитор бг.

Онлайн заседанието, бе свикано от заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова. Правителството и социалните партньори обсъдиха проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване, внесен от министъра на труда и социалната политика.  С проекта на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за социално осигуряване се регламентира фазата на изплащане на пенсиите от втория стълб на осигуряване.

Уреждат се и трите вида пенсионни продукти, които ще се изплащат от универсалните пенсионни фондове (УПФ) – пожизнената пенсия за старост, разсроченото изплащане на средствата по индивидуалната партида и еднократното изплащане в случаите, когато натрупаните средства са недостатъчни за отпускане на посочените два вида пенсионни продукта. Регламентират се основните правила за отпускане, изплащане и преизчисляване на пенсиите, правата на наследниците на осигурените лица.

Изрично се предвижда, че гарантираният размер на допълнителната пожизнена пенсия за старост и на разсроченото плащане не могат да бъдат по-малки от тези, които се получават на база на брутния размер на осигурителните вноски, за което се създава допълнителен резерв. Промените дават възможност на лицата, които навършват възрастта за пенсиониране от 2022 г. до 2025 г. включително, да могат да упражнят правото на избор на осигуряване до 1 година преди тази възраст.

Този период се увеличава плавно до 2038 г., когато осигуряването ще може да се променя не по-късно от 5 г. преди навършването на възрастта за пенсиониране. Бяха направени множество предложения за промени.Социалните партньори принципно подкрепят законопроекта, с изключение на КТ „Подкрепа“. Малко по-късно през деня от МС пратиха ново съобщение с корекция, от което става ясно, че всички социални партньори „принципно подкрепят законопроекта.“

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *