Хората, които искат да прехвърлят парите си за втора пенсия в НОИ, ще имат втори шанс

Хората, които искат да прехвърлят парите си за втора пенсия в НОИ, ще имат втори шанс

Хората, които искат да прехвърлят парите си за втора пенсия в НОИ, ще имат втори шанс в следващите шест месеца. Това обяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Предложението е одобрено на днешното правителствено заседание, като това може да стане от 1 януари до 30 юни догодина.

„Не насърчаваме всеки да бърза да го прави. Просто всеки може да направи необходимите сметки, изчисления, да потърси информация от универсалния си пенсионен фонд и да прецени какво би било по-изгодно за него“, каза Деница Сачева – министър на труда и социалната политика.

Според частните пенсионни дружества изборът трябва да се прави непосредствено преди пенсиониране.

„Иначе е в пълна неизвестност защо прехвърля или не прехвърля парите си. Нито знае колко ще му е държавната пенсия, нито знае колко ще са му натрупани парите в универсалния фонд“, каза Даниела Петкова – член на УС на БАДДПО.

„Най-просто за хората ще бъде да преценяват не към момента на придобиване на право, ако тръгнат да си реализират това право“, каза Ася Гонева – КНСБ.

В случай, че хората изберат да получават държавна и пенсия от частен фонд пенсията от НОИ ще бъде намалена с повече от 20%. Кабинетът предлага и това правило да бъде променено.

„Предварителните изчисления на НОИ показват, че той би могъл да падне под 10%“, каза Деница Сачева – министър на труда и социалната политика.

Експерти коментират, че това е стъпка в правилната посока.

„Ще е много по-голям броят на хората, на които двете пенсии ще са по-голям пенсионен доход отколкото само държавната пенсия“, каза Даниела Петкова – член на УИС на БАДДПО.

„При равни и други условия означава по-изгодна пенсия в първия стълб, ако те решат, че не им е изгодно да ползват и добавката от втория“, каза Ася Гонева – КНСБ.

Промените трябва да бъдат гласувани от депутатите до края на годината.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *