Хиляди студенти в Гърция излязоха на протести

Хиляди студенти в Гърция излязоха на протести

Хиляди хора се включиха в студентско шествие в 17 града в Гърция срещу учредяването на частни университети в страната, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ. Протестите предизвикаха сблъсъци между цивилни и органи на реда.

Миналия месец гръцкият министър-председател Кириакос Мицотакис представи нов законопроект, който ще позволи създаването на недържавни висши учебни заведения в страната. Правителството заяви, че те ще работят като клонове на чуждестранни университети.

В Гърция обаче от десетилетия университетите се финансират от държавата, а бакалавърските, както и голяма част от магистърските програми са безплатни. Мнозина смятат, че образователните реформи ще доведат до обезценяване на дипломите от гръцките държавни университети, а частните институции ще изключат онези, които не могат да си позволят да следват поради липса на финансова възможност.

В столицата се събраха над 3000 души, сред които основно студенти, ученици и работещи в образователната сфера, в знак на протест срещу законопроекта.

Група студенти влязоха в сблъсък с органите за борба с безредиците, която в отговор използва сълзотворен газ.

Пред Солунския университет „Аристотел“ в Северна Гърция бяха хвърлени коктейли „Молотов“.

Правителството на южната ни съседка проведе редица образователни реформи въпреки категоричната съпротива на студентите и работещите в сектора.

Управляващата партия Нова демокрация, която беше преизбрана на миналогодишните избори през юни, твърди, че реформата „Свободен университет“ е „историческа“, тъй като ще подпомогне икономиката, като привлече обратно около 40 000 студенти, които понастоящем учат в чужбина, и ще преобърне в положителна насока процеса на изтичането на академични кадри, предизвикан от дълговата криза на Гърция в периода 2010-2018 г.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *