Хиляди студенти вдигат наздравица! Честит празник!

 

На 8 декември в България се чества празникът на студентите. Близо 300 000 студенти празнуват днес. А 26 000 пътуват из страната и чужбина. Честит празник!

Днешният ден е празник на младостта и на онези хора, които винаги са най-будната част от обществото не само в българската история.

 

Ако искате да успеете, учете се от майсторите, защото ако се учите от калфите, най-много да им станете чираци! Бъдете здрави и ненаситни за знания. Никога не забравяйте, че професията ЧОВЕК не се преподава в никой университет.

Бъдете преди всичко добри хора! Животът е един кратък миг – забавлявайте се учейки!

 

В навечерието на 8 декември зимните ни курорти вече посрещат студенти. Заради пандемията обаче, туристическият бранш отчита сериозен спад в сравнение с предходните години. По данни на туроператори, в Банско студентите ще са малко над 1500.

 

Тази година част от студентите ще празнуват алтернативно – като Юлия Гайджари. Тя и колегите ѝ от специалността „Съвременна хореография“ ще изкарат празника в подготовка за концерта си на 16 декември в София.

 

Как възниква празникът? Министърът на просвещението проф. Иван Шишманов през 1897 г. повдига въпроса за първото Висше училище в България, което да има „по-особен, свой празник“. Академичният съвет на Висшето училище по време на заседание от 2 ноември 1902 г. определя деня на просветителя св. Климент Охридски – 25 ноември (8 декември по нов стил), за официален празник за студентите.

Първото студентско празненство е организирано през 1903 г. в салона на читалище „Славянска беседа“ в София.

След въвеждането на григорианския календар в България годишният празник на университета се измества с 13 дни напред и започва да се чества на 8 декември. По този начин първото висше училище у нас – Софийският университет, утвърждава този ден като символна дата на университетската празничност.

През 1944 г. честването на празника е отменено и на негово място започва да се отбелязва 17 ноември като Международен ден на студентската солидарност. Традицията да се празнува на 8 декември е възобновена през 1962 г.

Днес в България има повече от 200 000 студенти, които се обучават в общо 52 висши училища. Техният официален празник се отбелязва днес и от години е повод за множество тържества и забавления./frognews.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *