Хиляди вярващи се стекоха на Кръстова гора

По традиция хиляди вярващи от цялата страна се стичат на Кръстова гора в нощта срещу големия християнски празник Кръстовден, който църквата отбелязва на 14 септември, предаде БНТ.

Много от поклонниците още от рано сутринта са заели своите места по склоновете в подножието на храмовия комплекс „Света Троица“. Християните вярват, че в местнотта е скрита частица от Светия кръст. Тя е наричана още Българската Света гора.

В 19 часа започна вечернята, която се оглавява от Пловдивския митриполит Николай.

Единични са случаите на хора с предпазни маски, но пред всеки храм са поставени дезинфектанти и се следи да няма голямо струпване на хора пред иконите в църквата „Покров на Света Богородица“.

Няколко часа отнемаше на вярващите да се придвижат до Кръстова гора. Първият полицейски пункт беше в село Борово, където автомобилите се пропускаха по десет през определен период от време.

Един от свещениците в манастира обясни, че се строят нови стаи за трудно подвижните вярващи. Според отец Серафим, това е строеж със стаи за нощуване, идват болни хора и затова се правят допълнителни места.

В новата постройка ще има още 50 места за нощувка към съществуващите в момента 80.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *