Хижарите в Пирин отчитат 20% спад на туристи през лятото

Хижарите в Пирин отчитат по-слаб сезон от миналата година, но въпреки това го определят като успешен предвид пандемията от коронавирус. „Имаше много хора по планината. Всички колеги отчитат това, но все пак сезонът не е както миналата година. Това лято той започна доста по-късно, едва в средата на юли, август беше дъждовен, което също се отрази, но въпреки това можем да кажем, че предвид всички събития през последните месеци, в т.ч. и ограниченията, сезонът е добър.

Занапред също имаме резервации, като в събота и неделя хижата е пълна, а през седмицата туристите са по-малко. Специално при нас за този уикенд имаме девет свободни места от общо 70. Усеща се и притеснение у хората заради пандемията от коронавирус. По- търсени са стаите с по-малко легла – двойки или тройки, а и ние се съобразяваме с това. Групи ги настаняваме в една стая, дори и капацитетът й да е по-голям от броя на хората. Така част от леглата остават незаети, но пък гостите ни са спокойни. Все пак те са една група – пътували са заедно, на преходи са заедно”, каза секретарят на ТД „Пирин“ Радко Божинов, който отговаря за една от най-посещаваните хижи – „Яворов”, над Разлог

Равносметката спрямо миналата година е около 20 % спад, но въпреки това стопаните на планинските обекти са благодарни. Те споделиха, че с обявяването на извънредното положение и всички ограничения, които бяха наложени в страната, притесненията за бъдещето са били доста сериозни по отношение на летния сезон.

image

Отслабнах с 25 кг за един месец след като започнах да пия…

image

2 чаши на ден ще почистят кръвоносните съдове по-добре от…

image

Как да почистим безопасно кръвоносните съдове при домашни…

„Благодарни сме и на това, защото нямахме големи очаквания. Ако определим сезона като успешен, няма да бъде истина, но все пак успяхме да си поемем въздух и сме благодарни. Не може да се отрече, че това лято имаше страшно много хора, които предпочетоха планината, но не всички отсядат някъде. Увеличиха се хората, които идват за един ден – пристигат сутрин, оставят автомобилите, правят преходи или разходки и вечер си отиват. Може би, за да се отърсят от напрежението. Много хора си изразходваха и отпуските, което също повлия”, поясни още Божинов.

Страхът от неясното бъдеще и евентуални нови ограничения също са се отразили. От бранша споделиха още, че хората мислят и в посока осигуряване на финансовата си стабилност поне за няколко месеца, ако останат без работа, което също е повлияло, тъй като се харчи по-малко за храна в заведение или ресторант.

Значителна част от планинарите си носят храна в раниците и ако си позволят страничен разход, е за разхладителна напитка. Наблюденията са, че най-малко финансови притеснения изпитват хората, работещи в столицата, където заплатите са доста по- високи от работещите в провинцията. Планинарите от по- малките населени места ограничават страничните разходи до минимум, пише в. „Струма“.

Най-успешен сезон в региона отчитат Баня и Добринище, които това лято се оказаха предпочитани дестинации. Там също се наблюдава лек спад, който се отдава на затварянето на обектите за почти три месеца.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *