1 март, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Хематологът Д-р Ботев показа упражнение, което облекчава дишането при Ковид-19

Според хематологът д-р Чавдар Ботев, най-добре е да се сложи кръвна плазма при пациенти, при които заболяването протича тежко, между 5-ия и 8-ия ден. „Ако се прави плазмафереза, ефективността на метода е 90%“, заяви той в сутрешния блок на Нова телевизия.

COVID-19 трябва да се разглежда на няколко етапа. Първият е профилактичен, с определен подход, при втория трябва да се лекува вирусното заболяване, следва автоимуна или коагулационен етап и накрая са късните последици.

По отношение на първия етап е ясно, че плазмата, която съдържа антитела е ефективна и на нея се базират много други терапии. В плазмата има 30 вида вирус неутрализиращи тела.

Във втория етап, който е най-трудният и смъртоносен се появиха революционни открития, а именно, че това заболяване не се дължи на обикновена коагулация, а на автоимунен процес, при който се активира един от факторите на съсирване по т.нар. система на комплимента, т.е. силен имунен отговор, каза той.
реклама

Хематологът обясни, че между осмия и десетия ден вирусът отива към белия дроб, влиза и в някои малки съдове. В този период най-често започва производството на антитела и когато те се свържат с вируса се появява цитокинна буря и започва автоимунният процес и тромбозата, посочи д-р Ботев.

И допълни: „Ако се прави плазмафереза, ефективността на метода е 90%“. Според него най-добре е да се сложи кръвна плазма при пациенти, при които заболяването протича тежко, между петия и осмия ден. 16% от тежките случаи на хора, на които е прелята плазма, умират. При интубираните смъртността е 44%.

Идеята ми е да обуча хора, които да правят такава терапия и мога да направя така, че консумативите за всеки болен при еднократна терапия да бъде 30 лв, заяви хематологът. В студиото той показа и упражнение, което болните от COVID-19 могат да правят вкъщи, за да усетят облекчение при дишането.

nova.tv

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *