Хапчетата против киселини съсипват органите

Ако сте запознати от собствен опит със стомашните киселини и неприятни усещания след особено обилен обяд или след купичка лютива супа, сигурно отдавна вече знаете много и за медикаментите против стомашни киселини.

Средствата против киселини помагат при гастроезофагеална рефлуксна болест, гастрит и язва, покривайки вътрешната обвивка на стомаха и хранопровода с изкуствен слой. Това облекчава неприятното парене и другите симптоми на нарушени храносмилателни функции. И въпреки че тези лекарства могат да изглеждат напълно безопасни, както и всички други фармацевтични препарати, те причиняват неприятни странични ефекти. Ето защо не бива да се злоупотребява с техния прием.

Забавеното дишане може да бъде сигнал за предозиране с лекарства против киселини. Това става, когато се повишава нивото на рН в кръвта поради увеличеното съдържание на натриев или калциев карбонат. Твърде забавеното дишане може да увеличи обема на въглеродния диоксид в организма, което ще доведе до умора и сънливост.

Прекомерната неутрализация на стомашната киселина позволява на бактериите да преживяват в стомаха. Това повишава риска от заразяване с бактерии, включително гастроентерит и бактериална диария. Под заплаха могат да се окажат и горните дихателни пътища.

Хапчетата против киселини с калций могат да доведат до формиране на камъни в бъбреците – твърди кристали, образуващи се вътре в тези органи или в пикочните пътища. „Бъбречните камъни могат да доведат до проникване на кръв в урината и силни болки в гърба или хълбоците“, обясняват докторите.

Хората, страдащи от камъни в бъбреците, трябва да се откажат от приема на средства против киселини, тъй като те могат да доведат до токсично ниво съдържанието на алуминий в кръвта. Един от най-дългосрочните странични ефекти от прекомерната употреба на лекарства против киселини пък е повишеният риск от остеопороза.

„Препаратите против киселини, съдържащи алуминий, могат да отслабят костите, тъй като те отмиват от организма жизненоважни соли – калций и фосфати“, посочват лекари. Това е особено опасно за хората с повишен риск и със семейна история на остеопороза.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *