Фармацевтите получават двойно за безплатните рецепти

Фармацевтите ще получат по 4 лв. за всяка рецепта, която е със 100% платени лекарства от Националната здравноосигурителна каса. Това става ясно от публикуваните за обществено обсъждане промени в Наредба 10. Към момента размерът на тази сума за аптекарите е 2 лв.

Изменението е следствие на договорката между Българския фармацевтичен съюз и здравната каса за актуализация на таксата, като въпросното увеличение ще влезе в сила от 1 януари следващата година.

Разходите на НЗОК в резултат на предложената промяна на стойността ще бъдат в размер на близо 30 милиона лева годишно. Увеличението на бюджетните средства за прилагане на тази мярка е 15 милиона, или общото бюджетно въздействие ще нарастне на 30 млн. лв., става ясно от мотивите на наредбата.

Очакваният резултат от приемането на изменението е осигуряването на справедливо и адекватно заплащане на фармацевтите при продаването на лекарствени продукти, заплащани напълно от НЗОК. В случаите на 100% реимбурсирани лекарствени продукти за домашно лечение на здравноосигурените граждани, аптеката не начислява надценка за търговец на дребно при формиране на цената на лекарствения продукт. Те реално получават сега само 2 лв за обслужването на такава рецепта.Преди време БФС и НЗОК се разбраха фармацевтите да получават и по 10 лв. за всяка рецепта с безплатни лекарства за COVID-19 като компенсация за риска, на който са подложени при работата си със заразните пациенти. В последствие обаче това не се случи./monitor.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *