Фандъкова: Протестът срещу властта се превръща в протест срещу хората

Фандъкова: Протестът срещу властта се превръща в протест срещу хората

Организаторите продължават да призоват да не заявяват протестите в Общината, както е по закон, за може полицията и Общината да създаде нужната организация да могат хората открито и свободно да протестират. По този начин протестът срещу властта се превръща в протест срещу хората. Това заяви столичният кмет Йорданка Фандъкова пред бТВ.

По думите ѝ в София се провеждат протести с различни каузи, но организаторите на антиправителствените отказват да спазват закона. Затова и живеещите в столицата са гневни. „Все повече хора разбират, че блокирането на кръстовищата, особено на Орлов мост и Ректората, затруднява хората, а не политиците. Политиците и олигарсите не се возят в тролея, който минава покрай ректората.”, посочи столичният кмет и допълни, че има сигнали срещу тях.

Блокадите не отговарят на закона, обясни Фандъкова. „Полицията се опита да реагира без да създава напрежение. За съжаление това е последователно действие, което е повтаря.”, каза тя. Според нея организаторите търсят провокация.

„Столицата е доста напрегната, особено по отношение на движението. Все повече коли е прибират, а продължаващите ремонти и блокади затрудняват значително движението особено в пиковите часове.”, коментира столичният кмет. Фандъкова посочи, че не очаква да се допусне затварянето на други кръстовища, а да се освобождават тези, които в момента са блокирани. „Надявам се до началото на учебната година да има решение, за да може градът да функционира нормално.”, каза тя.

Проектът за Конституцията е покана за диалог и дебат, смята Фандъкова. По думите ѝ ГЕРБ и премиера са дали заявка, че са готови да дадат оставка, но мислейки за основните искания на всички хора за промяна. „Промяна в начина на правене на политика и вземане на решение е неизбежна. Надявам се това да се разбира освен от управляващите, и от опозицията. ГЕРБ и премиерът дадоха заявка за много широк обществен дебат за промяна. Това е основата и най-важното за развитието оттук нататък.”, заяви столичният кмет. Тя посочи, че това не може да стане просто със смяната на едни хора с други. „Не се страхувам от служебен кабинет. Работила съм при всякакви правителства, допълни Фандъкова.

Рестарт на държавата не е възможен със служебен кабинет, каквато е целта на критиките на президента Румен Радев. Това коментира шефката на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова пред БТВ, а поводът за гостуването й е започналите консултации за свикване на ВНС и нова Конституция.

Тя не се съгласи с „обидните“ послания на президента Румен Радев от Шипка и с изказването му, че НС е дискредитирано. Според нея Радев е този, който дискредитира НС , а това не било в интерес на правовата държава. По думите й институциите трябва да се уважават, особено ако са законно избрани.НС имало законни правомощия да предложи проект за Конституция и стартира процедура за свикване на ВНС.

Дариткова даде да се разбере, че целта на критиките на Радев е служебен кабинет. Рестартът на държавата според нея би бил възможен чрез спазване на законовия ред. Въпреки това тя поясни, че ГЕРБ не се страхуват от служебен кабинет.

Отрече НС да е дискредитирано, тъй като имало достатъчно парламентарно мнозинство, а всички твърдения, че се бърза, тя определи като спекулации на хора, които искат бързи оставки.

Тя още веднъж заяви, че преговорите за промени в Конституцията, ще продължат, като предложението на ГЕРБ, е само основа за тези преговори.Детайлите ще се обсъждат след като се събрат 120 подписа и проектът бъде внесен, като законовите срокове за окончателни текстове са минимум 2 месеца. Именно в тази връзка Дариткова поясни, че тогава ще искат широка експертна дискусия, ще се вслушат в предложенията , за да предложат проект, който да събере нужните 160 гласа за свикване на ВНС. Именно затова сега чистят някои неточности. Припомни, че са се съгласили с искането на ВМРО да включат преамбюл. Поясни, че съзнателно са го били пропуснали, защото са смятали, че той трябва да се напише от ВНС, което ще гласува новата Конституция.

„Нямаме претенцията да сме конституционални капацитети, но имаме право по закон да предложим идеята България да търси нов обществен договор“, изтъкна тя. По думите й 30 години след началото на демокрацията има очаквания да се променят важни текстове от Конституцията, които не могат да се променя с обикновено НС.

На въпроса дали са склонни да включат в проекта 6-те предложенията на ВМРО, Дариткова поясни, че при консултациите не са поемали ангажимент това да се случи в първоначалния проект, за който са нужни 120 подписа. Тя заяви, че след като започнат дискусиите може да се търси отговор сред обществото и експертите дали е възможно записването на подобни текстове. Тя даде да се разбере, че ВМРО не са били категорични, че няма да подпишат проекта, ако някои от техните идеи не бъдат записани.Диалогът с коалиционните партньори ще продължи, каза Дариткова и напомни, че има време до 2 септември, когато се очаква проектът на решение за свикване на ВНС, наред с проекта за нова Конституция да бъде внесен.

„Разчитаме на всички отговорни парламентаристи“, отговори пък Дариткова на въпроса дали ще разчитат на гласовете на партията на Веселин Марешки.

„Г-жа Нинова обича силните думи, но действията й са други. Основният й проблем е запазването на сегашния си пост. Тя се възползва от всеки повод, за да се докаже пред своите съпартийци“, коментира пък Дариткова на критиките на соцлидерката Корнелия Нинова срещу проекта за Конституция, с който се целял „конституционален преврат“.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *