Ученици от Сандански спечелиха от 500 до 5000 лева с интересни проекти

Ученици от Земеделската професионална гимназия „Климент Тимирязев” в град Сандански се класираха на четвърто място в конкурса „Млад иноватор”. Те впечатлиха журито с проекта си за пчелен апископ /специален уред за отглеждане на пчели/. Гимназистите отделиха много време за създаването, конструирането и монтирането този уред, пише Кмета.бг. Находчивите и иновативни младежи получават награда от 500 лева за реализация на проекта си.

Журито от първия национален конкурс „Млад иноватор“ отличи като победител отбора на учениците от ОУ „Александър Георгиев-Коджакафалията“, Бургас. Идеята „Shopping energy” на екипа от град Бургас се пребори на финала с още шест отбора и грабна голямата награда – реализация на проекта в размер на 5000 лв., както и лична стипендия от 500 лв. за всеки от участниците.

Младите иноватори презентираха и защитиха своето проектно предложение и финансов план за реализацията на алтернативен и достъпен начин за производство на „чиста“ енергия, чрез конструиране на пазарска количка, която генерира електричен ток при механичното си движение.

На второ и трето място се класираха отборите на СУ „Стоян Заимов“ от Плевен и СУ „Сава Доброплодни“ от Шумен със съответните проекти “Компостирането като наша мисия” и Blaze Box – кутия за сигнализиране и превенция на пожари. Те получиха лична стипендия за всеки от участниците, грамоти, купи и подаръци. Отборът на второ място получи и финансиране в размер на 1000 лв., а отборите от трето до пето място получават финансиране за реализация на проектите си в размер на 500 лв. всеки.

В категорията за рисунка, свързана с опазването на околната среда, зеленото и устойчиво бъдеще журито, заедно с педагог по изобразително изкуство, класира десет от общо над 500 рисунки. Всяко дете от класиралите се на финал спечели грамота за участие, 100 лв. лична стипендия, както и награда от DaVinci. Част от творбите ще бъдат изложени през месец март в TechnoMagic Land в София.

„За нас беше важно да осигурим престоя и участието на всички финалисти от конкурса „Млад иноватор“ в София за финала, защото освен наградите, те имаха възможност да се запознаят с други ученици със сходни интереси от България, да обменят опит и контакти с менторите“, коментира управляващият мениджър на PostScriptum Ventures – Димитър Енчев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *