Ученици изкарват по 3 бона през ваканцията

Ученици изкарват по 3 000 лв. през ваканцията. Навършилите 16 години се трудят най-вече като сервитьори, бармани, продавачи и готвачи.

Учениците от езиковите гимназии са търсени и като рецепционисти. От Главна инспекция по труда съобщават за „Телеграф“, че за първите седем месеца на годината е издала 5275 разрешения за навършили 16 години. Най-често непълнолетните лица се наемат за дейности, свързани с хотелиерството, ресторантьорството и търговията.

Бургаските тийнейджъри работят основно в курорта Слънчев бряг през ваканцията. Повечето склоняват да работят на минимална работна заплата от 650 лева плюс процент от оборота. Назначените за келнери, бармани и пиколо пък си докарват допълнително и от бакшиши. За владеещите перфектно езици заплащането скача още. Възпитаниците на Немска, Английска и Френска гимназия могат да работят в колцентровете на аутосорсиг компании с минимална заплата от 1700 лева. Повечето от учениците в Бургас работят през лятото и за цялата ваканция си докарват по 2000-3000 лева.

Най-нископлатени са аниматорите, които изкарват не повече от 350-400 лева месечно, защото работят 4 часа дневно. Предлага се и почасова работа за разпространение на флайери и рекламни брошури. Там заплащането е заковано на 20 лева на ден или по 10 лева за 3-4 часа. 820 разрешителни за работа на непълнолетни деца е издала Инспекцията по труда във Варна, съобщи шефът й Иван Иванов. Наетите това лято малолетни, на 15-16 години, са само 4-5.

Във Варненска област логично е през летния сезон те да са най-търсени от работодателите в сезонните туристически обекти. Динамиката през последните години е много характерна, като броят на наеманите непълнолетни се движи в едно и също темпо с това, което беше характерно за 2018 година. През това лято обаче има увеличение, като в началото му броят на подаденит заявления беше около 430. След това по време на работа влизат между 20-30 всеки ден, особено когато активно се наемат непълнолетни, поради недостиг на изпълнителски кадри, желаещи да работят в туризма. Те са ангажирани основно в хотелите в курортите и работят като сервитьори, помощник-сервитьори, пикола, кухненски, търговски и общи работници.

Традиционно, младежите предпочитат също и работа като викачи, разпространители на флаери, като продавачи на сладолед, безалкохолни, различни сувенири и други стоки на малки сергии в комплексите край Варна. Работят също и като обслужващ персонал в хотели, заведения и плажовете край морето. Масово кюстендилските тийнейджъри напъват да работят през лятната ваканция в Кюстендил. Те са предимно на 16 – годишна възраст, тъй като масово ресторанти и кафенета се проверяват от служители на Инспекцията по труда.

„При нас в заведението взехме две деца. Те са на 17 години. Миналата година бяха отново при нас, научиха се на занаят и са едни от най-добрите ни сервитьори. Плащаме им минималната заплата, а бакшишите си остават за тях“, коментира собственик на заведение на пъпа на града. Средно един тийнейджър може да изкара между 800-900 лв. в зависимост от заведението и бакшишите. Отделно от това те получават безплатни безалкохолни напитки и кафе.

„Както и да го смятам аз лично си оставам с чисти по 600 лв. месечно. Това са много пари, помагам на мама и ще имам пари да си купя учебниците и дрехи за новата учебна година“, казва 17-годишната Петя, която е ученичка в Гимназията по туризъм в града. Нейни връстници пък вече са заминали да работят в морските курорти, където има глад за готвачи. „Нашето обучение ни дава тази възможност. Ходим даже и по Кипър понякога. Научили сме да приготвяме много ястия, така направо ни наемат на работа през лятото, знаете, че готвачите са търсени като кадри навсякъде“, разказва и Николета, която ще бъде една от завършващите през месец май.

От ГИТ отчитат, че повечето работодатели спазват законодателните изисквания, свързани с полагането на труд от лица, ненавършили 18 години. За тях е забранен нощният и извънредният труд, работният им ден е с намалено работно време от 7 часа, за което им се полага поне минималната работна заплата, и имат право на удължен платен годишен отпуск от 26 дни. Инспекцията по труда не е давала разрешения за работа за лица под 14-годишна възраст, тъй като наемането им е забранено.

От ГИТ уточниха, че законът допуска да се дава разрешение по изключение на лица, ненавършили 16 години, но те трябва да имат навършени 14 години. Обикновено тези разрешения се издават на творчески екипи за наемане на талантливи деца – театрални трупи, танцови и певчески състави, кино продукции. Издадените 143 разрешения за лица под 16 г. са най-често за наемане на деца актьори.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *