Учениците да имат право не на 3, а на 15 дни извинени отсъствия само с бележка от родител

Учениците да имат право не на 3, а на 15 дни извинени отсъствия само с бележка от родител

Учениците да имат право не на 3, а на 15 дни извинени отсъствия само с бележка от родител, като декларацията за влошено състояние на детето да се праща на класния и да е със свободен текст.

Това предлага Диян Стаматов, директор на столичното 119-о средно училище “Акад. Михаил Арнаудов” и председател на Съюза на работодателите в системата на народната просвета, предава 24 часа.

Заради коронавируса много от малките ученици вече са изхабили трите позволени дни, а висенето на опашка пред кабинета на личните лекари за извинителна бележка крие опасност от зарази, мотивира предложението той.

Предложението на училищните директори е изпратено до образователното министерство и парламента.

99% от

родителите

подкрепят

предложението,

твърди Стаматов.

Засега обаче от образователното министерство отказват да обсъждат идеята. В момента по семейни причини се позволявали 10 дни неприсъствени, които според експертите били достатъчни.

110 деца, посещавали училища или детски градини, са дали положителни проби за коронавирус за първите 14 дни на учебната година, показват данни на регионалните управления по образованието до 29 септември. Това били 0,01% от децата. С COVID-19 са и 74 учители. Под карантина заради контакт със заразен роднина, ученик или учител са 140 души. А временно онлайн учат заради карантина 201 паралелки (0,4%).

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *